Європа нагрівається вдвічі швидше, ніж решта планети — попередження ООН
Категорія
Світ
Дата публікації

Європа нагрівається вдвічі швидше, ніж решта планети — попередження ООН

Європа нагрівається вдвічі швидше, ніж решта планети — попередження ООН
Джерело:  online.ua

ООН та Європейська програма Copernicus звертають увагу на те, що клімат в Європі потеплішав на 2,3 градуса у 2022 році порівняно з доіндустріальною епохою (1850-1900 рр.). Що важливо розуміти, це вдвічі перевищує середньосвітовий показник з 1980-х років.

Джерело:  Le Figaro

Який вплив має глобальне потепління на Європу

За словами професора Петтері Тааласа, генерального секретаря Всесвітньої метеорологічної організації ООН, у той час як вся планета потеплішала майже на 1,2 градуса через викиди парникових газів, "Європа є регіоном, що найшвидше нагрівається у світі".

Окрім того, наголошується, що з 1980-х років Європа нагрівалася зі швидкістю +0,5 градуса за десятиліття, що вдвічі швидше, ніж у середньому в інших п'яти глобальних погодних регіонах.

У більшій частині Європи високі температури посилили інтенсивні і широкомасштабні посухи, спричинили сильні лісові пожежі, які посіли друге місце за площею спалення на континенті за всю історію спостережень, і стали причиною загибелі тисяч людей від теплових хвиль, - наголосив Петтері Таалас.

Кількість жертв також зростає

Що важливо розуміти, метеорологічні, гідрологічні та кліматичні небезпеки в Європі минулого року безпосередньо вплинули на 156 000 людей і спричинили 16 365 смертей, майже винятково через спеку.

З 1980 року метеорологічні катастрофи (спека, повені тощо) стали причиною смерті 195 000 людей, повідомило в середу Європейське агентство з навколишнього середовища (ЄАОС). Економічні збитки, в основному пов'язані з повенями і штормами, оцінюються в цілому приблизно в два мільярди доларів на 2022 рік.

Іноземні фахівці звертають увагу на те, що 2022 рік не можна назвати унікальним випадком або кліматичною дивиною.

Як вважає Карло Буонтемпо, директор обсерваторії зміни клімату Європейського Союзу Copernicus, це "частина тенденції, яка зробить екстремальні епізоди теплового стресу частішими та інтенсивнішими в усьому регіоні".

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?