Європарламент схвалив надання Україні 18 млрд євро у 2023 році
Категорія
Економіка
Дата публікації

Європарламент схвалив надання Україні 18 млрд євро у 2023 році

Європарламент схвалив надання Україні 18 млрд євро у 2023 році
Джерело:  online.ua

14 грудня Європарламент погодив виділення Україні 18 млрд євро, після того, як Угорщина наклала вето на початкову пропозицію.

Джерело: Європарламент

Україна отримає 18 млрд євро в 2023 році

Парламент прийняв запропоновану Радою зміну в регламенті макрофінансової допомоги плюс, яка дозволяє 26 державам-членам виступати гарантами позики як альтернативи бюджету ЄС.

Довгострокова позика, яка надається на пільгових умовах, але за умови проведення реформ, покриватиме основні державні послуги, включаючи роботу лікарень, шкіл та забезпечення житлом. Пакет також покликаний допомогти зберегти макроекономічну стабільність і відновити інфраструктуру в Україні, яка зазнає постійних нападів з боку Росії.

Реформи, які має здійснити Україна, стосуються сфер верховенства права, боротьби з шахрайством і корупцією.

Парламент схвалив позику для надання короткострокової фінансової допомоги Україні 24 листопада, але Рада не змогла знайти одностайну підтримку двох елементів початкової пропозиції 6 грудня.

Щоб полегшити виплату позики в січні 2023 року, 10 грудня Рада представила змінену версію пакету, на яку погодилася Угорщина і яку парламент вважав прийнятою.

6 грудня Угорщина заблокувала надання Україні 18 млрд євро від ЄС на зустрічі міністрів фінансів Євросоюзу в Брюсселі через замороження Євросоюзом коштів для самої Угорщини через проблеми з демократією.

Альтернативою рішення було надання коштів через надання національних бюджетних гарантій від країн ЄС.

Пакет допомоги на суму 18 млрд євро надається з десятирічним пільговим періодом. Держави-члени ЄС покриватимуть основну частину процентних витрат коштом зовнішніх цільових доходів.

В середньому Україна отримуватиме по 1,5 млрд євро на місяць впродовж 2023 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?