Європейські експерти попередили українців про нову масштабну загрозу
Категорія
Україна
Дата публікації

Європейські експерти попередили українців про нову масштабну загрозу

Європейські експерти попередили українців про нову масштабну загрозу
Джерело:  online.ua

У Європейській бізнес асоціації б'ють на сполох через нову серйозну проблему - фахівці наголошують, що в українському законодавстві утворилась так звана "виделка" - бізнес не може одночасно виконувати дві різні вимоги щодо маркування засобів захисту рослин, ветеринарних препаратів і лікарських засобів. В ЄБА звертають увагу на те, що з 1 січня 2021 року вступає в дію обов’язкова умова позначення одиниць SI на продукції під час її виробництва та введення в обіг. Однак, для деяких галузей економіки, зокрема, засобів захисту рослин, ветеринарних препаратів, лікарських засобів тощо, де питання внесення змін до маркування продукції суворо регулюється державою, введення в дію даної системи має бути поступовим. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву ЄБА.

За словами фахівців, до прикладу, процес внесення змін до етикетки для засобів захисту рослин на практиці займає майже пів року, що з урахуванням сезонності агрохімічного бізнесу може призвести до фактичної втрати ринку.

"Адже компанії абсолютно не встигнуть перелаштувати процеси – залишилось майже три місяці. Після введення в дію Наказу Мінекономрозвитку №914 в законодавстві утворилася так звана "виделка": наказом Міндовкілля №490 від 2006 року встановлено, що одиниці вимірювання мають зазначатися на етикетці виключно українською мовою, тоді як наказ Мінекономрозвитку вимагає дублювання латинським алфавітом. Відповідно, бізнес не може виконати обидві вимоги одночасно", - кажуть в ЄБА.

За словами експертів, в Державному реєстрі пестицидів і агрохімікатів міститься більше 3 тисяч найменувань продуктів, а ресурси новоствореного Міндовкілля суттєво обмежені.

"І якщо весь агрохімічний ринок одночасно звернеться до нього з заявами на внесення змін до етикетки, як це вимагається зараз, наступні 6-12 місяців процес державної реєстрації ЗЗР та добрив буде заблоковано. Така неузгодженість у роботі урядових установ може стати причиною дефіциту продукції з 1 січня 2021 року", - наголосив очільник Агрохімічного напрямку Європейської Бізнес Асоціації Віктор Погорілий.

ЄБА просять главу Кабміну Дениса Шмигаля втрутитись у "вирішення цієї ситуації, аби інноваційні ЗЗР, ветеринарні препарати та лікарські засоби не зникли із ринку України".

Як повідомляв ONLINE.UA, експерт наголосив, що незаконний видобуток бурштину Україні загрожує не тільки економічна, а й екологічна катастрофа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?