Європейські лідери ухвалили невтішне для українців рішення
Категорія
Світ
Дата публікації

Європейські лідери ухвалили невтішне для українців рішення

Європейські лідери ухвалили невтішне для українців рішення
Джерело:  online.ua

Найближчим часом українці не зможуть подорожувати до країн Євросоюзу, так як європейські лідери вирішили обмежити туристичні поїздки в рамках протидії пандемії коронавіруса. За підсумками дводенної зустрічі в Брюсселі лідери ЄС закликали Єврокомісію продовжити заходи проти COVID-19, в числі яких обмеження "несуттєвих" поїздок до Євросоюзу, під якими маються на увазі подорожі, не пов'язані з нагальною або професійною необхідністю, наприклад, туристичні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт Європейської Ради.

У резолюції, оприлюдненій на сайті ЄС, говориться, що Європейська Рада буде регулярно повертатися до питання обмежувальних заходів протидії COVID-19. Відзначається, що тільки після стабілізації ситуації з коронавірусом вільне пересування між ЄС і третіми країнами буде переглянуто.

"Європейська рада закликає Раду, Комісію та держави-члени ЄС продовжувати спільні зусилля з координації, засновані на найкращих наявних наукових даних, особливо щодо карантинних правил, відстеження транскордонних контактів, стратегій тестування, спільної оцінки методів тестування, взаємного визнання тестів, а також тимчасове ввести обмеження на несуттєві поїздки в ЄС. Європейська рада буде регулярно повертатися до цього питання", - підкреслюється в документі.

Важливо нагадати, що для українців кордони Євросоюзу залишається закритим з березня 2020 року, коли майже весь світ ввів тотальний карантин через пандемію коронавіруса. На сьогоднішній день наша країна потрапила в так звану "сіру" зону через недостатню кількість тестувань методом ПЛР. ЄС відкриє кордони для українців, якщо охоплення тестування на коронавірус в Україні досягне рівня 300 і більше на 100 тисяч населення протягом семи днів, частка позитивних тестів серед усіх проведених тестів методом ПЛР буде нижче 4%, а инцидентність захворювання знизиться до рівня 25 випадків на 100 тисяч населення. Зараз Україна не відповідає жодному з цих критеріїв, так як на 100 тисяч населення проводять 120 ПЛР-тестів, 18% з яких виявляються позитивними. При цьому у 179 українців на кожні 100 тисяч населення країни підтверджений COVID-19.

Як відомо, нещодавно Єврокомісія розробила єдину систему класифікації регіонів в залежності від рівня пандемії, яка розділить усі регіони ЄС на червону, помаранчеву, жовту і зелену зони ризику, з єдиними правилами переміщень. Система заснована на загальних умовах і загальні вимоги, вона дозволить спростити рух через кордони, щоб уникнути їх закриття і введення загального карантину. Зокрема, вирішено не вводити ніяких обмежень при пересуванні між зеленими регіонами, проте при подорожах з червоних або помаранчевих зон ЄС національні уряди вимагатимуть аналіз на коронавірус або самоізоляцію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава МОЗ Максим Степанов 17 жовтня звернувся до українців з важливим оголошенням - він пообіцяв, що в Україні буде збільшено ПЛР-тестування на коронавірус.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?