Євросоюз екстрено звернувся до України і Росії - в чому справа
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз екстрено звернувся до України і Росії - в чому справа

Євросоюз екстрено звернувся до України і Росії - в чому справа
Джерело:  Укрінформ

У Відні відбулося засідання Постійної ради ОБСЄ, на якому підняли питання агресії Росії проти України на Донбасі і незаконну окупацію Криму. На цьому засіданні представники Європейського Союзу запевнили, що залишаються непохитними у своїй підтримці територіальної цілісності та суверенітету України. При цьому в ЄС екстрено звернулися до України і Росії, закликавши реалізувати Мінські угоди, результатом яких має стати відновлення міжнародно визнаних українських кордонів. Коментуючи переговори офіційного Києва і Москви в Мінську, в ЄС, зокрема, відзначили, що чекають просування по таким питанням, як одночасне відкриття КППВ в населених пунктах Золоте і Щастя, оновленого плану розмінування і взаємного звільнення утримуваних осіб, пов'язаних з конфліктом. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"Мінські домовленості залишаються єдиною основою для мирного врегулювання, забезпечуючи дотримання суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - наголошується в заяві.

В ЄС відзначили, що чекають від Росії, яка є підписантом Мінських угод, виконання взятих на себе зобов'язання шляхом конструктивних дій в рамках Тристоронньої контактної групи і Нормандського формату. Європейські політики закликали команду російського президента Володимира Путіна використовувати свій великий вплив на збройні формування в ОРДЛО, яких підтримує Кремль, для виконання Мінських зобов'язань в повному обсязі.

"Ми знову закликаємо Росію негайно припинити розпалювання конфлікту шляхом надання фінансової та військової підтримки збройним формуванням. Також ми залишаємося глибоко стурбовані інформацією про присутність російської військової техніки і військовослужбовців в районах, які контролюють підтримувані Росією збройні формування", - наголошується в заяві.

Також в ЄС закликали відкрити тимчасово закриті через карантин КППВ і ввести прості та адекватні процедури перетину лінії розмежування на Донбасі, без зайвих обмежень.

"У цьому контексті ми вітаємо політичну волю і конструктивний підхід України щодо врегулювання цього конфлікту. Відкриття інших тимчасово закритих КППВ є надзвичайно важливим, і ми закликаємо до простих і адекватних процедур перетину, без зайвих обмежень", - підкреслили в ЄС.

Нагадаємо, раніше представники Путіна заявили про намір взяти паузу в переговорах в нормандському форматі, поки Україна не внесе зміни до Конституції щодо особливого статусу Донбасу і не погодить з бойовиками ОРДЛО ще десятки законів. Офіційний Київ принципово дотримується своєї позиції по Донбасу і не збирається сідати за стіл переговорів з бойовиками, на чому наполягає Москва. Президент України Володимир Зеленський нагадав команді Путіна, що ніхто не може нічого вимагати від України на міжнародній арені, в тому числі, прийняття закону про "особливий статус Донбасу".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в команді українського лідера Володимира Зеленського вважають, що Мінські угоди, за які тримається Путін, хоча сам їх і не виконує, не відображають нинішніх реалій і їх потрібно переглянути.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?