Євросоюз готовий позбутися залежності від російського газу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Євросоюз готовий позбутися залежності від російського газу

Євросоюз готовий позбутися залежності від російського газу
Джерело:  online.ua

Очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн офіційно підтвердила, що влада Євросоюзу має мету нарешті позбутися залежності від газу з Росії, адже команда російського президента Володимира Путіна може маніпулювати поставками і використовувати їх як важіль тиску. З такою заявою вона виступила під час дискусії на Мюнхенський безпековій конференції.

Джерело: Фейсбук-сторінка Єврокомісії

ЄС хоче позбутися залежності від російського газу

Ми вирішили зробити все можливе, щоб позбутися цієї залежності. Ми звернулися до наших друзів, які поставляють скраплений газ, в тому числі до США, і це нам дуже допомогло. Крім того, ми маємо розгалужену систему газопроводів та інтерконекторів, завдяки яким газ можна отримати в будь-якій точці ЄС, а також проводити реверс, в тому числі для України, - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Політикиня звернула увагу на те, що приблизно 24% всієї енергії в ЄС – це газ. Як уже згадувалося раніше, офіційний Брюссель імпортує 90% цього газу і 40% із цього імпорту – російський газ.

За її словами, це доволі суттєва залежність, хоча в різних країнах Європейського Союзу потреби відрізняються.

Франція покладається на ядерну енергію і не така залежна, а Німеччина та Італія мають більші потреби у російському газі, - зазначила очільниця ЄК.

Вона також звернула увагу на те, що протягом 6 місяців російський монополіст "Газпром" постачає найнижчий можливий рівень газу, який він забов'язаний постачати по контрактах.

Їхні контракти називають "плати або поставляй" і вони часто обирають "плати". І тому у наших сховищах накопичення газу перебування на найнижчому рівні за 10 років. При цьому ціни на газ зросли до небес і тому це дуже дивна поведінка від компанії, яка мала б прагнути до максимальних поставок, - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

За словами політикині, окрім альтернативних шляхів постачання газу, офіційний Брюссель вкладає значні кошти в альтернативні джерела енергії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?