Євросоюз готує жорстку відповідь на резонансне рішення Лукашенко
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз готує жорстку відповідь на резонансне рішення Лукашенко

Євросоюз готує жорстку відповідь на резонансне рішення Лукашенко
Джерело:  online.ua

У понеділок, 26 жовтня, білоруські силовики за наказом нелегітимного президента Олександра Лукашенко продовжують жорстко придушувати масштабні протести, на які вийшли тисячі білорусів замість роботи і навчання. Жителі Білоруси масово приєдналися до оголошеного опозицією страйку, так як мають намір домагатися повалення диктатора, який незаконно захопив владу в країні. Силовики використовують проти мирних громадян світлошумові гранати, стріляють по ним гумовими кулями і загрожують застосовувати бойову зброю. На ситуацію оперативно відреагувала влада Євросоюзу. Офіційний представник глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля Петер Стано повідомив, що ЄС уважно стежить за тим, що відбувається в Білорусі і підтримує страйк, так як білоруси мають на нього законне право. Він також прокоментував рішення Лукашенко силою розганяти людей і нагадав йому, що Брюссель вже готує другий пакет санкцій. Стано підкреслив, що вони будуть оперативно введені, якщо Лукашенко все ж таки зважиться використовувати бойову зброю під час масових протестів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу головного європейського дипвідомства.

"Право на страйк - основне право, його треба поважати. Як ми неодноразово заявляли, ми стурбовані використанням насильства проти мирних маніфестантів і взагалі діями білоруської влади, яка до сих пір не йде на інклюзивний діалог заради пошуку розв'язання кризи в країні", - відреагував на ситуацію в Білорусі Стано.

Він попередив Лукашенко, що в черговий пакет санкцій включать самого Лукашенка. Даний етап санкцій, за словами спікера Борреля, обговорюється і як тільки буде досягнуто згоди щодо остаточного списку, то санкції будуть затверджені.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі тривають вже третій місяць. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Незважаючи на те, що майже весь світ, крім Росії і ще деяких країн, які не визнають легітимність Лукашенко, білоруський диктатор 23 вересня влаштував таємну інавгурацію і оголосив себе президентом Білорусі. Жителі країни обурені тим, що відбувається - вони рішуче налаштовані повалити режим Лукашенка.

Головна суперниця білоруського диктатора Світлана Тихановська через те, що Олександр Лукашенко, незаконно оголосив себе президентом Білорусі добровільно не залишив президентський пост і не звільнив всіх політичних бранців, вирішила влаштувати загальнонаціональний страйк з 26 жовтня. Вона закликала всіх білорусів не ходити на роботу і навчання, а замість цього проводить протестні акції проти нелегітимної влади. Вона пообіцяла, що коли "відновить законність в країні", то анулює білорусам всі штрафи за несплату комуналки, всі судимості і адміністративні штрафи, які ставив режим Лукашенка. Також Тихановська запевнила, що відновить на роботі без перерви стажу і вислуги тих, хто був звільнений в ході протестів, а всі, хто утримувався на роботі виплатами за контрактами, отримають фінансові амністії.

Важливо відзначити, що 26 жовтня в Білорусі розпочався загальнонаціональний страйк. У ньому беруть участь співробітники ряду державних підприємств, наприклад, «Гродно Азоту», Мінського тракторного заводу, Мінського електротехнічного заводу, Мінського заводу колісних тягачів і «Белоруснефть». До страйку приєдналися робітники багатьох приватних компаній. Деякі з них оголосили 26 жовтня вихідним днем, інші пішли на безстрокові канікули або закрилися через технічні причини, наприклад, на інвентаризацію. Серед них - медичні центри, магазини, бари, кафе, тренажерні зали, турфірми, салони краси і сервісні центри.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін різко змінив позицію щодо Білорусі. Він в черговий раз підтвердив, що веде таємну гру з Лукашенком.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?