Євросоюз миттєво відреагував на "конституційний переворот" в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз миттєво відреагував на "конституційний переворот" в Україні

Євросоюз миттєво відреагував на "конституційний переворот" в Україні

Група депутатів Європарламенту екстрено звернулася до команди українського лідера Володимира Зеленського із вимогою відновити функції Національного агентства із запобігання та протидії корупції (НАЗК), хоча цей заклик суперечить позиціям рішення Конституційного суду України. Окрім того, представники ЄС зізналися, що неабияк схвильовані рішенням Конституційного суду, тому що воно створило "правову яму" в ключовому законодавстві щодо антикорупційної реформи. Це зазначається в офіційній заяві європарламентарів, передає ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

"Ми закликаємо український уряд та законодавчий орган якнайшвидше заповнити юридичну порожнечу, що виникла внаслідок рішення КС та швидко відновити повністю функціонуючу, ефективну та комплексну інституційну архітектуру для боротьби з корупцією - включно із судовою гілкою, але в той же час повністю зберегти незалежність останньої від виконавчої та законодавчої гілок влади.У цьому контексті ми наголошуємо, що повноцінно наділене повноваженнями НАЗК відіграє ключову роль, і рішення Конституційного суду не має використовуватися як привід для того, щоб послабити чи звести до другорядної його роль", — заявили представники ЄС.

Варто звернути увагу на те, що це принципово суперечить рішенню КСУ, у якому вказано, що НАЗК має бути позбавлене функцій контролю над судовою гілкою влади. Що важливо розуміти, сам глава КСУ Олександр Тупицький назвав таким, що має ознаки конституційного перевороту, законопроєкт Володимира Зеленського, який пропонує припинити повноваження суддів КС.

В ЄС наголосили, що цінують прагнення офіційного Києва до поглиблення співпраці й інтеграції з ЄС.

"Україна має продемонструвати сталу відданість проведенню реформ і дотримання принципам ЄС. Будь яких кроків назад, особливо у такій чутливій та важливій сфері як боротьба з корупцією, потрібно уникати. Тому ми вітаємо першу реакцію президента Зеленського щодо цього питання. Ми також віримо нашим колегам у Верховній Раді, які вже багато разів доводили політичну волю непохитно продовжувати втілювати антикорупційний порядок денний", — підкреслили представники Євросоюзу.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Зеленського зізналися, чому не можуть юридичними інструментами ліквідувати рішення КСУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?