Євросоюз несподівано для всіх зізнався в гучному оборонному провалі
Категорія
Світ
Дата публікації

Євросоюз несподівано для всіх зізнався в гучному оборонному провалі

Євросоюз несподівано для всіх зізнався в гучному оборонному провалі
Джерело:  online.ua

Євросоюз не відмовився від планів стати незалежним у військовій сфері від НАТО, але офіційний Брюссель визнав невдачу країн Європи в оборонній сфері, адже вони не мають у своєму розпорядженні всього необхідного військового потенціалу для досягнення свого рівня своїх амбіцій. Проте керівництво Євросоюзу не хоче більше покладатися тільки на США в плані оборони, так як сподівається, що виявлення вразливостей в оборонному секторі дозволить посилити військові можливості Європи. Звіт про оборону Євросоюзу був представлений на Раді міністрів ЄС з питань оборони, за підсумками засідання якого Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що ЄС продовжить шлях до стратегічної автономії, але це не означає Європа почне суперництво зі Сполученими Штатами. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

"Тільки 60% національних військ і озброєнь, які номінально є в розпорядженні НАТО, придатні для використання. При цьому уряди країн ЄС не хочуть розгортати ці збройні сили і в офіційних військових місіях союзу беруть участь 7% від усього військового персоналу держав ЄС. Євросоюз не має всього необхідного військового потенціалу для досягнення свого рівня амбіцій ", - наводить джерело висновки звіту про оборону Євросоюзу.

Незважаючи на це, країни Євросоюзу більше не хочуть й далі покладатися тільки на Сполучені Штати в вирішенні криз в сусідніх країнах. Основні уряди ЄС - Франція, Німеччина, Італія та Іспанія - сподіваються, що детальний аналіз і публічне визнання невдач в оборонній сфері стане для Європейського союзу переломним моментом.

"Коли ми чуємо про стратегічну автономію ЄС, дуже багато залежить від того, який сенс люди вкладають в це поняття. Мова не йде про те, щоб бути незалежними або виходити з НАТО, або забути про наше стратегічне партнерство з США, хоча деякі люди, схоже, іноді бояться саме цього. Ні, це питання про розвиток власних здібностей, щоб додати їх до спільних зусиль, і робити це в інших сферах - від фармакології до армії. Термін «стратегічна автономія» з'явився у військовій сфері, і тому були великі дискусії , як він співвідноситься з НАТО. Але зараз він впливає на багато інших аспектів нашої зовнішньої політики і політики безпеки ", - пояснив Боррель.

Як відомо, ще в минулому році президент Франції Еммануель Макрон заявив про "смерть мозку" НАТО, що призвело до "коми" Альянсу. Тоді він запропонував посилити оборонні зобов'язання країн ЄС, так як був обурений тим, що США нав'язують ЄС свої стратегічні рішення. Важливо відзначити, що цей скандал виник після раптового виведення американських військ із зони конфлікту в Сирії, рішення про що чинний глава Білого дому Дональд Трамп прийняв без нарад з країнами-союзниками, незважаючи на те, що наказ мав глобальне значення. І це не єдине рішення Трампа, яке викликає обурення у членів НАТО. Скоротити чисельність американських військових Трамп вирішив і в Німеччині. Він заявив, що не має наміру захищати ФРН, яка щорічно платить Росії мільярди доларів за енергоносії і прострочила платіж в НАТО.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що призначений діючий главою Дональдом Трампом міністр оборони США Кріс Міллер вперше звернувся до співробітників Пентагону і розкрив їм свій несподіваний план. В.о. глави Міноборони США заявив, що має намір завершити нескінченні війни за участю США за кордоном, так як американці втомилися від військових дій, які суперечать американським цінностям. Міллер вважає, що для Америки настав час покласти край конфліктам, зокрема, на Близькому Сході, тому він планує вивести американських військових з територій інших государтв.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?