Євросоюз та ЄБРР виділяють гранти для розвитку малого та середнього бізнесу в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Євросоюз та ЄБРР виділяють гранти для розвитку малого та середнього бізнесу в Україні

Євросоюз та ЄБРР виділяють гранти для розвитку малого та середнього бізнесу в Україні

Представники малого та середнього бізнесу (МСБ) можуть отримати гранти для розвитку від Європейського Союзу в рамках ініціативи EU4Business, яку в Україні частково імплементує Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ІА "УНІАН".

Відповідні програми для українських підприємців презентував представник ЄБРР Тимур Халілов на інвестиційному форумі RE:think. Invest in Ukraine в Маріуполі. Як розповів Т. Халілов, суть програм полягає в тому, що ЄБРР допомагає вже існуючому бізнесу проаналізувати свою діяльність, і там, де можна, її покращити. На покращення свого бізнесу підприємці можуть отримати грант у розмірі від 50 до 90% від вартості проекту, в залежності від того, хто виступить консультантом компанії. «Для роботи над проектом ми залучаємо консультанта, який допоможе трансформувати бізнес. Це може бути український консультант або міжнародний експерт-практик, що має підтверджений досвід не менше 15 років роботи на аналогічному ринку. У проектах, де консультант - представник закордонної компанії, сума грантових виплат сягає 90%», - пояснив принцип виділення коштів Т. Халілов.

Також він повідомив, що ЄБРР пропонує кредитування для українського бізнесу. За словами аналітика, завдяки підтримці грантовій підтримці ЄББР малому і середньому бізнесу на консалтингові проекти з 2010 вже реалізовано понад 1000 проектів. В якості прикладу він навів мережу магазинів Му Play. До початку роботи з ЄБРР вона мала іншу назву і працювала по всій країні. Однак консультанти порадили мережі провести повний ребрендинг – компанія змінила назву, зовнішній вигляд та модель позиціонування. Також для неї було розроблено нову стратегію розвитку.

«Як результат, за рік після завершення проекту компанія на 17% збільшила обіг, та на 14% - кількість персоналу. Це доволі великі відсотки як для компанії, яка не є стартапом. Такому поштовху у розвитку сприяло саме залучення коректних інструментів для роботи», - відмітив Т. Халілов. Загалом, за даними ЄБРР 65% українських компаній відзначили зростання обігу в середньому на 80%. Також вони сформували більше 6,5 тис. нових робочих місць та залучили понад 81 млн євро зовнішніх інвестицій. Нагадаємо, в 2016 році між ЄС і ЄБРР було підписано угоду, в рамках якої було виділено 40 млн євро на консультаційну, навчальну, інформаційну та іншу підтримку малого та середнього бізнесу. Цього року у ЄБРР запланували і вже реалізують 160 консалтингових проектів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?