Євросоюз терміново звернувся до України і Росії - в чому справа
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз терміново звернувся до України і Росії - в чому справа

Євросоюз терміново звернувся до України і Росії - в чому справа
Джерело:  interfax.com.ua

Євросоюз продовжує пильно стежити за політичною ситуацією щодо Донбасу. Брюссель оперативно відреагував на те, що Кремль раптово змінив свою позицію в переговорному процесі і запропонував відмовитися від переговорів по Донбасу на рівні радників, які, на думку команди президента Росії Володимира Путіна, стали безглуздими. В ЄС стурбовані спробами Кремля переглянути свою роль в "нормандському форматі" і Тристоронньої контактній групі. У зв'язку з цим посол Євросоюзу в РФ Маркус Едерер терміново звернувся як до Росії, так і до України з невідкладним закликом дотримуватися Мінські угоди. Про це повідомляє ONLINE.UА з посиланням на Інтерфакс.

"Бачимо останнім часом розвиток ситуації викликає стурбованість. Я б назвав це спробами Росії переглянути свою роль в "нормандському форматі" і ТГК, а можливо навіть і надати їй нового змісту", - заявив європейський дипломат.

Едедер нагадав, що Росія з самого початку брала участь в "нормандському форматі" і ТКГ в якості сторони конфлікту на сході України, що не узгоджується з виконуваними останнім часом від російської сторони заявами, що бойові дії на Донбасі - це внутрішньоукраїнський конфлікт.

"Прес-секретар президента Пєсков зробив заяву, в якому офіційно спростував припущення про можливий вихід Росії з "нормандського формату". Мені здається, ця заява була важливою, своєчасною і її можна тільки вітати, оскільки будь-які, навіть віддалені, натяки на можливу відмову Росії від своїх обов'язків в "нормандському форматі" або Тристоронньої контактній групі або на "Rus-exit" з цих форматів можуть негативно позначитися на врегулювання конфлікту ", - додав Едерер.

Посол ЄС також прокоментував постанову Верховної Ради України, згідно з якою спеціальний статус Донбасу може бути надано тільки після того, як влада України отримає контроль над кордоном з Росією.

"Всім необхідно знову звернутися до Мінських угод. У них чітко прописана, хоча б в деяких випадках, послідовність кроків", - вважає він.

Нагадаємо, кілька днів заступник глави адміністрації російського президента Дмитро Козак написав листа раднику лідерки ФРН Ангели Меркель з копіями для представників команд Еммануеля Макрона і Володимира Зеленського, в якому назвав переговори по Донбасу на рівні радників безглуздими і запропонував від них відмовитися. Нова пропозиція РФ шокувала не тільки офіційний Київ, а й багатьох міжнародних партнерів України. Однак вже 31 липня незмінний представник Кремля Дмитро Пєсков несподівано почав відхрещуватися від заяви Дмитра Козака. За словами прес-секретаря Путіна, інформація про вихід Росії з переговорного процесу по Донбасу на рівні радників є спотворенням слів і Козак ніколи такого не казав.

При цьому відомо, що раніше представники Путіна заявили про намір взяти паузу в переговорах в нормандському форматі, поки Україна не внесе зміни до Конституції щодо особливого статусу Донбасу і не погодить з бойовиками ОРДЛО ще десятки законів. Офіційний Київ принципово дотримується своєї позиції по Донбасу і не збирається сідати за стіл переговорів з бойовиками, на чому наполягає Москва. Президент України Володимир Зеленський нагадав команді Путіна, що ніхто не може нічого вимагати від України на міжнародній арені, в тому числі, прийняття закону про "особливий статус Донбасу".

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Путін змінив стратегію по Донбасу і вирішив повернути окуповані території України на нових умовах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?