Євросоюз вкрай стурбований рішенням Ердогана вийти зі Стамбульської конвенції
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз вкрай стурбований рішенням Ердогана вийти зі Стамбульської конвенції

Євросоюз вкрай стурбований рішенням Ердогана вийти зі Стамбульської конвенції
Джерело:  online.ua

Лідери Євросоюзу і провідних європейських країн терміново звернулися до президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і закликали переглянути рішення про виведення Туреччини зі Стамбульської конвенції щодо захисту жінок. Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчиновіч-Бурич, офіційний Берлін і Париж назвали рішення Ердогана руйнівним і жалюгідним результатом тих зусиль, які додаються у всьому світі для захисту жінок і дівчат від насильства. Лідери ЄС розцінили рішення Ердогана як небезпечний сигнал всьому світу і нагадали главі Туреччини, що ні культура, ні релігія, ні традиції не можуть бути виправданням для ігнорування насильства по відношенню до жінок. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт Служби зовнішніх зв'язків ЄС і заяви європейських лідерів в соцмережах.

"Прийшов час проявити лідерство і активізувати глобальні зусилля по боротьбі з насильством щодо жінок та дівчаток, а не відступати. Ось чому ми не можемо не висловити глибокого жалю і нерозуміння щодо рішення турецького уряду вийти з цієї конвенції, яка навіть носить ім'я Стамбула. Це рішення може поставити під загрозу захист і основні права жінок і дівчаток в Туреччині. Воно також відправляє небезпечний сигнал всьому світу", - прокоментував рішення Ердогана Боррель.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн додала, що насильство по відношенню до жінок неприпустимо, а Пейчиновіч-Бурич нагадала, що Стамбульська конвенція охоплює 34 європейських країн і широко розглядається як золотий стандарт в міжнародних зусиллях із захисту жінок і дівчат від насильства, з яким вони стикаються щодня.

Нагадаємо, Стамбульська конвенція про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством була прийнята в 2011 році. Вона стала першою європейським угодою по боротьбі з домашнім насильством. Документ визначає як кримінальні злочини психологічне, фізичне та сексуальне насильство, примусові аборти, шлюби і стерилізацію. Першою цей документ ратифікувала Туреччина, а потім ще 33 держави. Україна приєдналася до неї в 2011 році, але Рада її до сих пір не ратифікувала.

Напередодні Ердоган прийняв рішення, що Туреччина виходить з Стамбульської конвенції. Турецький лідер не назвав причину свого рішення, але запевнив, що закони і конституція Туреччини гарантують права жінок, а турецька судова система досить сильна, щоб при необхідності вводити нові правила. Консерватори в Туреччині вважають, що Стамбульська конвенція підриває традиційну сім'ю і тим самим заохочує насильство. Вони вороже ставляться до зафіксованим в конвенції принципам гендерної рівності та недискримінації за ознакою сексуальної орієнтації. Критики виходу з угод відзначають, що Туреччина все більше віддаляється від цінностей Євросоюзу, незважаючи на те, що залишається кандидатом на приєднання до нього.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ООН озвучила Україні безкомпромісну вимогу  і закликала негайно вжити заходів щодо ратифікації Стамбульської конвенції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?