Євросоюз втрачає авторитет - Брюссель жорстко розкритикували за бездіяльність
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз втрачає авторитет - Брюссель жорстко розкритикували за бездіяльність

Євросоюз втрачає авторитет - Брюссель жорстко розкритикували за бездіяльність
Джерело:  online.ua

Євросоюз досі так і не визначився з санкціями проти режиму виконуючого обов'язки президента Білорусі Олександра Лукашенка, які офіційний Брюссель анонсував у відповідь на фальсифікацію виборів і жорсткий розгін мирних протестів в країні. Хоча вже відомо, що до списку санкцій не планують включати Олександра Лукашенка - проти цього, зокрема, виступають Німеччина, Франція та Італія. Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічус обурений бездіяльністю Євросоюзу, який, на його думку, втрачає авторитет. Він закликає офіційний Брюссель негайно відреагувати на ситуацію в Білорусі і надати "конкретну допомогу" білоруській опозиції, яка домагається відставки Лукашенка і проведення нових виборів в країні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Financial Times.

"Іноді ми реагуємо занадто пізно, і наші заходи фрагментарні і не справляють ніякого враження на суспільство або людей, які перебувають при владі. Якщо ми не будемо вірні нашим національним зобов'язанням, це зруйнує наш власний фундамент. Ми повинні стояти твердо", - закликав Лінкявічус.

Литовський міністр нагадав, що Литва, Латвія і Естонія вже ввели санкції проти представників білоруського уряду, в тому числі Олександра Лукашенко і 29 його чиновників. Але він вважає, що санкції ЄС були б більш ефективними для врегулювання ситуації в Білорусі.

"ЄС повинен надати "змістовну і відчутну" підтримку білоруській опозиції. Білоруський народ не повинен відчувати себе покинутим. Ми повинні надати їм перспективу бути серед демократичних держав", - підкреслив глава МЗС Литви.

Нагадаємо, 31 серпня офіційно стало відомо, що Литва, Латвія і Естонія стали першими в світі державами, які ввели персональні санкції після суперечливих виборів і придушення мирних протестів у Білорусі. Члени Євросоюзу внесли в санкційні списки 30 білоруських чиновників, включаючи Олександра Лукашенка, який виконує обов'язки президента Білорусі.

Крім того, з 1 вересня країни Балтії нарешті узгодили питання, як буде відбуватися торгівля електроенергією з третіми країнами після запуску нової білоруської АЕС в Островці. В угоді членів ЄС відзначається, що країни припинять торгівлю електроенергією з Білоруссю після запуску АЕС. Для контролю введуть систему сертифікатів про походження електроенергії. Варто звернути увагу на те, що в скороченому обсязі торгівля продовжиться на російсько-латвійському напрямку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ЄС приголомшили гучною заявою - там запевнили, що не мають наміру перетворювати Білорусь в Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?