Філарет скликає Помісний собор: що відбувається
Категорія
Україна
Дата публікації

Філарет скликає Помісний собор: що відбувається

Філарет скликає Помісний собор: що відбувається
Джерело:  BBC

Почесний патріарх Філарет оголосив про рішення скликати Помісний православний собор. Датою його скликання обрано 20 червня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC.

В ході короткого брифінгу для журналістів перед початком форуму «За Українську Православну Церкву! За Київський Патріархат!» Філарет заявив, що збирає собор заради скасування рішень, які були прийняті 15 грудня 2018 року.

«Ми скликаємо Помісний собор, на якому не затвердимо рішення того собору, який був 15 грудня 2018 р Значить, він для нас не є обов'язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде», – сказав Філарет.

Відомо, що статут Православної церкви України не дає почесному патріарху права скликати Помісний собор. Це може робити лише предстоятель церкви, яким є митрополит Київський і Всієї України Єпіфаній.

Помісний собор – це збори церковних архієреїв, священиків і мирян, який уповноважений схвалювати важливі рішення, які стосуються подальшого розвитку церкви. Крім цього, собор може скасовувати рішення синоду.

Нагадаємо, що не так давно патріарх Філарет зробив гучну заяву  про те, що частина положень Томосу не підходить українській церкві. Також він піддав сумніву повноваження обраного на Помісному соборі митрополита Єпіфанія. На переконання Філарета, саме він має очолювати українську церкву, тоді як Єпіфаній повинен мати лише представницькі функції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?