Фінляндія розкритикувала РФ через "гарантії безпеки" щодо НАТО
Категорія
Світ
Дата публікації

Фінляндія розкритикувала РФ через "гарантії безпеки" щодо НАТО

Фінляндія розкритикувала РФ через "гарантії безпеки" щодо НАТО
Джерело:  online.ua

Вище керівництво Фінляндії у своїх новорічних привітаннях наголосило на тому, що країна зберігає за собою право звернутися будь-коли до НАТО з проханням про приєднання. Заяви президента Саулі Нійністе і премʼєрки Санни Марін пролунали на тлі нещодавньої публікації МЗС Росії так званих "гарантій безпеки", які є фактичними вимогами перекреслити потенційне членство в НАТО для сусідів РФ. 

Джерело: привітання президента та прем'єрки

Президент Фінляндії, яка межує з Росією на сході, зазначив:

Право Фінляндії вільно обирати свій шлях включає і можливість приєднання до НАТО, якщо ми самі зробимо такий вибір.

– Саулі Нійністе

Прем'єрка Марін наголосила, що кожна країна має право обирати свою безпекову політику.

 Ми засвоїли уроки історії, і ми не поступимося правом на свободу вибору... Ми зміцнили нашу національну безпеку шляхом всебічного співробітництва у сфері безпеки та оборони. Зберігаємо можливість подати заявку на членство в НАТО. Ми показали, що вміємо отримувати уроки з минулого. Ми не відпустимо наш простір для маневру.

Санна Марін

Нагадаємо, минулого тижня глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО матиме серйозні військові та політичні наслідки, які вимагатимуть адекватної відповіді російської сторони.

Нагадаємо, договір, опублікований  МЗС РФ 17 грудня, передбачає так звані «взаємні гарантії безпеки», згідно з якими сторони "зобов’язуються не розгортати ракети середньої та малої дальності в районах, звідки вони можуть вражати територію один одного, а також мирно вирішувати всі суперечки та утримуватись від застосування сили".

Реакція НАТО на «взаємні гарантії безпеки» Росії

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, характеризуючи російські вимоги, що "нової "Ялти" для заморожування балансу сил між країнами НАТО і Росією не відбудеться".

Ідея про проведення нової конференції, де ми знову обговорювали б зони впливу, в рамках яких великі держави могли б контролювати те, що їхні сусіди можуть або не можуть робити, було б для нас кроком назад, це зовсім хибний напрямок.

— Єнс Столтенберг, генсек НАТО

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?