Фізики розробили реактивний двигун, якому не потрібне паливо - як він працює
Категорія
Технології
Дата публікації

Фізики розробили реактивний двигун, якому не потрібне паливо - як він працює

Фізики розробили реактивний двигун, якому не потрібне паливо - як він працює
Джерело:  online.ua

У Китаї команда фізиків розробила прототип реактивного двигуна, якого не потрібно харчуватися паливом для роботи. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на профільний журнал AIP Advances.

Новий винахід здатен викидувати реактивний струмінь, користуючись лише електроенергією. Усі сучасні реактивні літаки поглинають паливо, перероблюють його та викидають назад, що й провокує їх надзвичайний рух уперед.

Китайський вчений Цзау Тан разом з колегами з Уханьського університету довів, що подібний ефект можна отримати завдяки струменю плазми, яку вони отримали буквально з повітря.

Система прототипа наганяє повітря, стискає його потужним компресором та іонізує завдяки мікрохвилям. Заряджені таким чином частинки плазми розганяє електричне поле. Схожим чином рухаються деякі космічні апарати.

Головна перевага таких іонних двигунів — малі потреби у паливі чи енергії, саме тому їх можна зустріти в окремих космічних проєктах. Утім, вони мають надзвичайно критичну ваду — мала тяга, яка не дозволяє їх використовувати у земній атмосфері.

Нова розробка уханьських вчених несподівано показала перспективність роботи у цьому напрямку. Їхній двигун підняв у повітря кілограмовий шар сталю — і це лише завдяки електриці.

Зазначається, що подібні розробки особливо корисними можуть стати у майбутньому — на тлі вирішення проблем з екологією. Сьогоденні реактивні літаки погано впливають на атмосферу й, відповідно, на земний клімат.

Як повідомляв ONLINE.UA, космічне агентство NASA уклало контракти з трьома компаніями для розробки корабля, який стане базою нової місячної місії Artemis. За наявними даними, американська влада профінансувала усі договори сумою у 967 мільйонів доларів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?