Франція збільшує готовність своїх ядерних сил у відповідь на загрози РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Франція збільшує готовність своїх ядерних сил у відповідь на загрози РФ

Франція збільшує готовність своїх ядерних сил у відповідь на загрози РФ
Джерело:  online.ua

Три французькі атомні ракетні підводні човни були розгорнуті в морі одночасно вперше за три десятиліття у відповідь на російські ядерні погрози.

Джерело: The Times

Франція вивела з баз дислокування три ядерних човни

Два з чотирьох підводних човнів з балістичними ракетами класу «Тріомфант» Франції покинули свою базу на острові Іль-Лонж, на південь від Бреста.

Востаннє три човни були розгорнуті водночас за десятиліття до закінчення холодної війни під час протистояння США та Радянського Союзу через ракети середньої дальності в Європі.

Експерти з оборони заявили, що президент Макрон, який безпосередньо командує ядерним стримуванням Франції, діяв за порадою генерала Тьєррі Буркхарда, глави збройних сил.

Підводні човни Франції, розгорнуті з 1972 року, перебувають у морі як запобіжний захід і стримування Росії з використанням ядерної зброї.

Рішення залишити на базі лише один із французьких підводних човнів другого покоління, які надійшли на озброєння з 1997 по 2010 рік, також полягало в тому, щоб захистити їх у разі удару по об’єкту, зазначили експерти з оборони.

Підводні човни мають 16 міжконтинентальних ракет французького виробництва M51 з радіусом дії кілька тисяч кілометрів. Під час двох-трьохмісячного патрулювання вони не передають жодних сигналів для забезпечення конфіденційності навколо свого місцезнаходження.

На відміну від Великої Британії, яка не має ядерної зброї з повітряним запуском, Франція також має ядерні крилаті ракети, які можуть бути запущені літаками Rafale, або авіаносцем «Шарль де Голль».

Ні Франція, ні Британія десятиліттями не мали ядерних ракет наземного базування.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?