G7 вже узгодила безпекові гарантії для України — FT
Категорія
Політика
Дата публікації

G7 вже узгодила безпекові гарантії для України — FT

G7 вже узгодила безпекові гарантії для України — FT
Джерело:  online.ua

Велика сімка вже узгодила довгострокові зобов’язання щодо безпеки для України під час переговорів із президентом Володимиром Зеленським на саміті НАТО у Вільнюсі.

Джерело: Financial Times

Що означають гарантії безпеки від Великої сімки

Ці гарантії нададуть Україні більше зброї та іншу допомогу в довгостроковій перспективі. Серед них постачання сучасного військового обладнання для суші, повітря та моря, навчання українських військ, обмін розвідданими та допомогу в кіберзахисті.

Київ, зі свого боку, зобов’яжеться провести реформи. Серед них судова реформа та цивільний контроль над армією.

Гарантії безпеки мають на меті формалізувати спеціальні оголошення від західних держав і припинити занепокоєння з боку України та більш агресивних членів НАТО, які хочуть побачити конкретний шлях для приєднання Києва до альянсу.

За словами західих посадовців, ці зобов’язання допоможуть Україні звільнити територію, окуповану російськими військами, і модернізувати армію.

У спільній декларації зазначено, що країни G7 розширять військові навчання та розвинуть промислову базу України. Таким чином вони покажуть довгострокову прихильність Заходу Україні.

Видання зазначає, що ці зобов’язання будуть дорогими та вимагатимуть консультацій між лідерами та відповідними парламентами.

У той час як західні офіційні особи заявили, що діалог має пережити виборчі цикли в країнах-членах, план майже напевно буде вразливим до нестабільної політики.

Зеленський розповів про гарантії безпеки від G7

Під час пресконференції на саміті НАТО президент Володимир Зеленський заявив, що Україна хотіла б отримати гарантії безпеки на шляху НАТО, які не було б заміною для самого членства.

Сьогодні ці гарантії безпеки може підтвердити «Велика сімка» і я думаю, що якщо це станеться, ми будемо над цим працювати, це буде таким важливим для нас, конкретним успіхом, - сказав він.

Водночас він додав, що зараз реальних юридичних гарантій безпеки від партнерів Україна не має, тож це може стати першим юридичним документом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?