Гаага без гарантій: в Україні великі надії на позов проти Росії, але є складнощі
Категорія
Політика
Дата публікації

Гаага без гарантій: в Україні великі надії на позов проти Росії, але є складнощі

Гаага без гарантій: в Україні великі надії на позов проти Росії, але є складнощі
Джерело:  online.ua

З 6 березня армії диванних експертів і любителів прямих телетрансляцій прибуло: в Гаа

зі Міжнародний Суд ООН почав розгляд позову України проти Росії. Позиції української сторони вже піддані критиці всередині країни, російська традиційно поводиться подібно носіям істини в останній інстанції. Так чого ж добивається Україна від своєї агресивної сусідки?


У компетенції Міжнародного Суду ООН - вирішення спірних питань, делегованих на розгляд членами Об'єднаних Націй. Міжнародний Суд ООН створений ще в 1945 році, в процесі формування післявоєнної системи міжнародних відносин. Як і в цілому у Об'єднаних Націй, у нього є помітні проблеми з імплементацією прийнятих рішень.


Україна прагне довести, що Росія своїми діями щодо нашої країни порушила свої міжнародні зобов'язання, переступивши норми Конвенції про боротьбу з поширенням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Усередині країни вже зазвучали голоси, чому в Гаазі не вимагають покарати Росію за агресію проти нашої країни, забуваючи, що Кремль не оголошував нашій країні війну. Навпаки - російські офіційні особи всіляко запевняють в своїх братніх почуттях до України, які ніяка "київська хунта" похитнути не може. Український МЗС вирішив надати суду не лише докази терористичних актів, обстрілів мирного населення і вибухів, а й

дипломатичне листування зі Смоленською площею за три останні роки.



Читайте також

:

Ось це цинізм: у Путіна прокоментували "зброю в шахтах"


Уже можна стверджувати, що в Гаазі засяяла новими гранями зірка заступника міністра закордонних справ Олени Зеркаль, яка очолює українську делегацію. Вона дуже впевнено і аргументовано, зі знанням справи представляє нашу позицію в Міжнародному Суді ООН. Що важливо - добре розуміє писані і неписані правила МС ООН.


Зазначу, що в українському інформаційному та експертному просторі спостерігається стабільна і навіть така, що постійно посилюється, плутанина між самими поняттями Міжнародний Суд ООН і Міжнародний Кримінальний Суд, Римський статут якого Верховна Рада поки так і не ратифікувала. Це не тільки вносить різноголосицю в оцінку, а й впливає на суспільні очікування від процесу в Гаазі.


Цікава особливість: як з української, так і з російської сторін виступають не тільки дипломати і юристи з цих країн, а й іноземні фахівці, яких можна називати професіоналами в галузі права. Тим більш цинічно прозвучали з вуст російської делегації твердження, що

переважну більшість техніки і озброєння сепаратисти на Донбасі... знайшли в шахтах

(очевидно, передбачалося, що ті зможуть захопити склади в Артемівську (Бахмуті), але українські військові зуміли відстояти арсенали). Втім, це не єдине подібне "відкриття", протидіяти яким Україна має намір за допомогою доказової бази. Діаметрально протилежними є підходи і у висвітленні процесу російськими та українськими медіа:

від РФ В Гаазі тільки RT, що працює на західну аудиторію, тоді як українську сторону представляють знімальні групи одразу декількох телеканалів

.


Не секрет, що в українському суспільстві сьогодні існує значний запит на швидкі і всеосяжні рішення, здатні змінити ситуацію на краще. На жаль, багато нюансів, які добре зрозумілі громадянам України і не потребують для нас доказів, в очах міжнародної спільноти виглядають не завжди настільки однозначно. Тому вердикт Міжнародного Суду ООН, який

пообіцяв визнати і прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков

, таким каталізатором якісних змін стати не зможе. Та й прогнозувати його сьогодні складно, можна тільки нагадати, що Грузія не зуміла довести в Гаазі факт російський агресії.


За найсприятливішого для України результату Міжнародний Суд ООН визнає порушення Росією згаданих міжнародних конвенцій і може навіть присудити виплатити нашій країні компенсацію, однак впливових механізмів втілення рішення в життя немає. Росія - член Ради Безпеки ООН, що володіє ядерним арсеналом, і здатна навіть не протистояти тиску світового співтовариства, а направляти його на формування всередині РФ образу "обложеної фортеці". Але позитивний вердикт в Гаазі потрібен Україні для зміцнення власних позицій на міжнародній арені і отримання нового стимулу для продовження боротьби з агресором.


Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?