«Газпром» втрачає частку на ринку газу Євросоюзу
Категорія
Економіка
Дата публікації

«Газпром» втрачає частку на ринку газу Євросоюзу

«Газпром» втрачає частку на ринку газу Євросоюзу
Джерело:  Reuters

Розширення поставок скрапленого газу з США та Катару суттєво знижує частки традиційних газових компаній на ринку Європи. Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters, два найбільших постачальника природного газу до Європейського союзу, норвезький Equinor і російський «Газпром», вперше за 4 роки втратили свої частки ринку.

За останні 10 місяців імпорт скрапленого газу в Європу виріс майже втричі. Це відбувається на фоні зменшення попиту на газ у країнах Азії та найбільше падіння ціни на газ у Європі. Як відомо, зараз ціна на природний газ у європейських газових хабах впала до 10-річних мінімумів.

При цьому частка скрапленого газу серед усього газу, що постачається у Західну та Центральну Європу, зросла з 5 до 14% менше ніж за рік – з жовтня 2018 року по серпень 2019 року.

Через це традиційні постачальники газу – Норвегія та Росія почали втрачати ринок. Частка норвезького газу знизилася на 5% – з 38 до 33%, а частка російського «Газпрому» – на 1% – з 33 до 32%. Для Росії це перше зниження попиту з сезону 2014-2015 рр.

Скраплений газ із США зараз займає лише 2% ринку Європи. Однак якщо американці розширять постачання, це ще більше зменшить частку Росії та Норвегії. І що найбільш небезпечно для Путіна, це не дозволить зрости цінам на газ.

Нагадаємо, що не так давно у «Нафтогазі» розповіли, що станеться з українською ГТС без транзиту газу РФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?