"Газпрому" загрожують масштабні збитки - відома причина
Категорія
Економіка
Дата публікації

"Газпрому" загрожують масштабні збитки - відома причина

"Газпрому" загрожують масштабні збитки - відома причина
Джерело:  online.ua

Експорту російського газу загрожує зміна клімату - в поточному році експорт газу в далеке зарубіжжя суттєво зменшився. Поставки газу знизилися у 1-му кварталі на 10,2% в порівнянні з аналогічним періодом рекордного 2018 року. При цьому в березні обсяги скоротилися на 18%, передає ONLINE.UA з посиланням на DW.

За даними ЗМІ, значне падіння експорту викликане двома основними причинами. По-перше, аномально теплою зимою на території Євросоюзу, що є для "Газпрому" основним ринком збуту.По-друге, економічною кризою в Туреччині, що займає поки 2-е місце серед найбільших покупців російського газу після Німеччини і перед Італією.

"Через високі температури енергетичні компанії країн ЄС не лише скоротили в 1-му кварталі імпорт блакитного палива, але і його відбір з підземних сховищ газу (ПСГ) у Європі.В результаті до кінця березня європейські ПСГ все ще були заповнені приблизно на 40%. За рік до цього даний показник становив менше 19%. Отже, імпортерам у 2-му і 3-му кварталах знадобиться значно менше газу, щоб знову повністю заповнити сховища.

Зазначається, що один невдалий рік для концерну - не дуже велика проблема. Але "Газпрому" і Кремлю дуже неприємно фіксувати суттєве падіння попиту на продукцію концерну саме в той рік, коли завершуються відразу два дуже дорогих трубопровідних проекти для доставки газу на основні ринки: "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Як повідомляв ONLINE.UA, голова правління НАК "Нафтогаз України"  Андрій Коболєв вважає цілком ймовірною можливість того, що російський "Газпром" може припинити транзит газу територією України після завершення діючого транзитного контракту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?