Генсек НАТО прийняв важливе рішення щодо України
Категорія
Політика
Дата публікації

Генсек НАТО прийняв важливе рішення щодо України

Генсек НАТО прийняв важливе рішення щодо України
Джерело:  online.ua

Угорщина регулярно шантажує команду українського лідера Володимира Зеленського подальшим блокуванням засідання Україна - НАТО. Тому після інциденту на Закарпатті, який влада України розцінила як порушення державного суверенітету, офіційний Будапешт відразу ж почав скаржитися керівництву Альянсу на "залякування угорців і розпалювання антиугорської ненависті" в Україні, щоб домогтися блокування курсу України в НАТО. Але генсек Альянсу Єнс Столтенберг вирішив не підігравати Будапешту і дав зрозуміти, що НАТО не буде втручатися в суперечку України і Угорщини, так як це двосторонні питання і їх повинні вирішувати Київ і Будапешт. Про своє рішення Столтенберг повідомив за підсумками засідання глав МЗС країн Альянсу, в якому брав участь і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Виступ генсека НАТО транслювався на офіційному сайті Альянсу, передає ONLINE.UA.

"Добре відомо, що між Угорщиною і Україною є двостороння суперечка, і я сподіваюся, що обидві країни зможуть вирішити її", - пояснив позицію НАТО Столтенберг.

При цьому він підкреслив, що не дивлячись на конфлікт між Києвом і Будапештом, НАТО буде продовжувати зміцнювати партнерство з Україною і підтримувати її.

"Ми здатні надавати більше допомоги і здатні зустрічатися на рівні міністрів, щоб обговорювати питання, які є предметом загальної стурбованості", - підкреслив генсек НАТО.

Нагадаємо, черговий скандальний випад Угорщини проти України стався 21 листопада в Сюртовській об'єднаній територіальній громаді в Закарпатській області, де місцевий голова разом з депутатами після прийняття присяги виконали гімн Угорщини. Після цього Служба безпеки України почала перевірку, а глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав неприпустимою ситуацію, коли громадяни України, депутати об'єднаних територіальних громад на інавгураційному засіданні співають національний гімн іншої держави.

Кілька днів тому СБУ провела в Закарпатській області обшуки у функціонерів одного з іноземних благодійних фондів. Співробітники служби перевіряли інформацію про причетність фонду до діяльності, спрямованої на порушення суверенітету України. МЗС Угорщини обурилося і викликало посла України.

Крім того, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто публічно поскаржився, що "в Україні і надалі основною політикою уряду залишається політика залякування угорської громади". Він звернувся до керівництва НАТО і попросив Альянс проявити солідарність з Будапештом.

Варто нагадати, що Угорщина останні 3 роки ветує всі рішення в НАТО, що стосуються поглиблення співпраці з Україною, а також блокує діалог на політичному рівні. У травні 2020 року Будапешт виступив з черговим ультиматумом. Угорська влада заявила про бажання зняти обмеження щодо проведення засідання Україна-НАТО, але тільки якщо офіційний Київ вирішить проблеми, пов'язані з правами угорської меншини.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що МЗС України відреагувало на нове загострення у відносинах з Угорщиною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?