Генсек ООН закликав усіх світових лідерів ввести глобальний надзвичайний стан
Категорія
Світ
Дата публікації

Генсек ООН закликав усіх світових лідерів ввести глобальний надзвичайний стан

Генсек ООН закликав усіх світових лідерів ввести глобальний надзвичайний стан
Джерело:  online.ua

ООН провела саміт з нагоди п'ятої річниці Паризького кліматичної угоди, в якому взяли участь світові лідери з більш ніж 70 країн і генеральний секретар організації Антоніу Гутерріш. Обговорювали кліматичні проблеми і їх наслідки, а також шукали шляхи усунення глобальної небезпеки, яка нависла над планетою через катастрофічне потепління, пов'язаного з викидами парникових газів в атмосферу. Гуттеріш закликав усіх світових лідерів негайно ввести глобальний надзвичайний стан, тому що клімат в світі вже в цьому столітті може потеплішати на "катастрофічні" 3 градуси за Цельсієм. Його підтримали, зокрема, канцлерка Німеччини Ангела Меркель - вона пообіцяла виділити 500 мільйонів євро на підтримку бідних країн у боротьбі зі змінами клімату, а також подвоїти інвестиції в захист клімату до чотирьох мільярдів євро в рік. У свою чергу глава Китаю Сі Цзіньпін запевнив, що його країна скоротить викиди на 65% до 2030 року в порівнянні з рівнем 2005 року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на DW.

"Всі країни світу повинні оголосити «надзвичайний стан клімату». Він має тривати, поки не буде досягнута нейтральність вуглецю, а викиди парникових газів в атмосферу не скоротяться до нуля. Всі країни, міста, фінансові установи та компанії повинні затвердити плани по досягненню нульових викидів до 2050 року і почати їх виконувати, включаючи досягнення чітких короткострокових цілей ", - звернувся генсек ООН до світових лідерів.

Гуттеріш жорстко розкритикував дії уряду країн G20 під час пандемії коронавіруса через те, що галузі, пов'язані з викопним паливом, отримують на 50% більше добутку, ніж галузі з низьким викидом вуглецю. Генсек ООН назвав це неприйнятним підходом.

"Ми не можемо використовувати ці ресурси для збереження підходу, який перекладає на плечі майбутніх поколінь тягар боргів перед постраждалою планетою", - заявив чиновник.

За підсумками саміту ООН країни ЄС домовилися про скорочення шкідливих викидів в атмосферу до 2030 року не менше, ніж на 55% в порівнянні з рівнем 1990 року. Тільки такі показники дозволять виконати цілі Паризької угоди по клімату, з якого вийшли США.

Як відомо, Паризька кліматична угода, підписана в 2015 році, зобов'язала учасників вжити заходів в спробі обмежити підвищення глобальної температури в рамках 2 градусів за Цельсієм. Однак в ООН попередили, що, як очікується, температура Землі в цьому столітті зросте більш ніж на 3 градуси - це загрожує завдати серйозної шкоди середовищу проживання людини, яке практично не змінювалася протягом останніх 6000 років.

В ООН нагадали, що від глобального потепління і зміни клімату немає вакцини, на яку зараз кинули всі свої сили провідні країни світу заради припинення пандемії коронавіруса. Вчені ж попереджають, що людство не може собі навіть уявити масштаб загрожуюючих змін, якщо не вдасться захистити клімат.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що експерти попередили весь світ про неминучу катастрофу, яка буде згубною для всього живого на планеті. Глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль звернувся з потужним закликом до всього світу, у якого залишився останній шанс, щоб змінити ситуацію в кращу сторону. Він переконаний, що саме зараз, коли влада різних країн по всьому світу планують витратити до дев'яти трильйонів доларів для порятунку економіки від Коронавірусние кризи, прийшов час вжити заходів для зниження рівня шкідливих викидів в атмосферу, інакше в майбутньому запобігти неминучій катастрофу вже не вдасться.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?