Гібралтар звинувачує Іспанію в "грубому порушенні суверенітету"
Категорія
Світ
Дата публікації

Гібралтар звинувачує Іспанію в "грубому порушенні суверенітету"

Гібралтар звинувачує Іспанію в "грубому порушенні суверенітету"
Джерело:  online.ua

Влада Гібралтару почала публічно звинувачувати Іспанію в "грубому порушенні британського суверенітету" після того, як двоє митників увійшли на британську заморську територію під час операції з боротьби з контрабандою.

Джерело:  Reuters

Між Гібралтаром та Іспанією спалахнув новий конфлікт

Згідно з даними журналістів, вранці 2 лютого двоє іспанських митників були поранені після того, як їх закидали камінням на гібралтарському пляжі.

Редакція ЗМІ заявляє, що їхній невеликий човен втратив потужність під час переслідування підозрюваних у контрабанді тютюну.

Після цього контрабандисти почали: "Це Гібралтар. Це не ваша робота!"

Окрім того, повідомляється, що під час сутички лунали постріли, однак досі невідомо, хто саме стріляв.

Після цього головний міністр Гібралтару Фабіан Пікардо виступив із публічною заявою.

Докази цього інциденту свідчать про грубе порушення британського суверенітету і, можливо, про найсерйозніший і найнебезпечніший інцидент за багато років, - стверджує він.

За його словами, влада країни буде розслідувати факти, перш ніж ухвалювати рішення щодо дипломатичної реакції, однак також додав, що "події вказують на те, що дії іспанських офіційних осіб є неприпустимими".

Якщо підтвердиться, що іспанські офіційні особи розрядили свою зброю в Гібралтарі, це буде "дуже серйозним порушенням закону, а також безрозсудним і небезпечним". Міністерство закордонних справ Іспанії в п'ятницю засудило напад на митників, які зазнали "серйозних поранень", і заявило, що категорично відкидає заяви Гібралтару, - йдеться в повідомленні.

Що важливо розуміти, інцидент стався в той час, коли Британія і Гібралтар намагаються укласти угоду про статус Гібралтару після Brexit і про те, як охороняти кордон з Іспанією.

Що відомо про конфлікт Іспанії та Британії

Іспанія передала скелястий форпост у гирлі Середземного моря Британії в 1713 році, але вже давно закликає до його повернення.

У 2002 році 99% виборців Гібралтару відкинули ідею про те, щоб Британія поділилася суверенітетом з Іспанією.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?