Глава Генштабу зробив заяву про причини Іловайської трагедії
Категорія
Україна
Дата публікації

Глава Генштабу зробив заяву про причини Іловайської трагедії

Глава Генштабу зробив заяву про причини Іловайської трагедії
Джерело:  online.ua

Начальник Генерального штабу Збройних Сил України Віктор Муженко заявив про те, що відповідальність за Іловайську трагедію повинна бути розділена між різними посадовими особами, і в якості основної причини трагедії назвав російську агресію і недостатню компетентність військових чиновників.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву Муженка на його сторінці в Facebook.
Глава Генштабу оприлюднив спогади про події в Іловайську в 2014 році.
"Найголовніша причина Іловайської трагедії - це вторгнення російських військ. Це також і головна причина таких великих втрат. Інша причина - неузгодженість, хаотичність і, мабуть, недостатня компетентність при плануванні операції виходу з оточення", - заявив Муженко.
"Вважаю, що мою діяльність повинна оцінювати не ГПУ. Для цього є відповідні суди, які приймуть відповідні рішення за реальними фактами. Про відповідальність за бездіяльність: потрібно порівняти, з чого починалася АТО, як тривала і триває, що призвело до оточення угруповання в районі Іловайська і трагічних наслідків...», - продовжив Муженко.
«Потрібно оцінювати не тільки Іловайськ, а всю діяльність керівництва АТО, в тому числі з урахуванням тих повноважень, які їм надавалися, і тієї нормативної бази, яка в той час була, а, можливо, і відповідності цієї бази, відповідності певних рішень і відповідальності в цілому, яку взяло на себе керівництво АТО, навіть з урахуванням недосконалості законодавчої бази", - додав Муженко.
За словами керівника Генштабу, він "готовий відповідати за всі свої рішення і розпорядження, які віддавав, в тому числі і ті, які спричинили за собою втрати".
"Готовий обґрунтувати кожен свій крок. Але є рівні відповідальності різних посадових осіб - за операцію в цілому, за конкретне виконання тактичних завдань. Вона повинна бути розділена", - заявив Муженко.
"Потрібно розібратися в складі міжвідомчого угруповання, наскільки воно мало відношення до антитерористичної операції. Чому добровольчі батальйони МВС, НГУ не були внесені до загального складу сил і засобів АТО, чому вони дозволяли собі приймати рішення на рівні керівників і, можливо, навіть окремих керівників підрозділів - виконувати нам бойове завдання або не виконувати? Такого серед підрозділів Збройних Сил не було", - вважає Муженко.
Він також заявив, що Іловайську трагедію на фарс перетворюють "маніакальне бажання різних політиків і псевдоекспертів уникнути відповідальності за некомпетентне втручання в планування операції тактичного рівня, їх маніпулятивний вплив на суспільство, фінансова залежність, корумпованість і жадібність".
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше генеральний прокурор Юрій Луценко запропонував депутатам оформити доступ до державної таємниці, щоб мати можливість ознайомитися з результатами розслідування та експертизи щодо Іловайської трагедії, яка сталася в серпні 2014 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?