Глава МОЗ невідкладно звернувся до українців з важливим попередженням
Категорія
Україна
Дата публікації

Глава МОЗ невідкладно звернувся до українців з важливим попередженням

Глава МОЗ невідкладно звернувся до українців з важливим попередженням
Джерело:  online.ua

У понеділок, 12 жовтня, міністр охорони здоров'я України Максим Степанов звернувся з важливим попередженням до українців щодо лікування коронавіруса антибіотиками. Глава МОЗ нагадав, що коронавірусна інфекція не лікується антибіотиками - ці серйозні препарати призначають тільки при виникненні пневмонії. Він пояснив, що якщо антибіотики приймати без показань, то коли вони дійсно знадобляться, то просто не допоможуть пацієнтові. Степанов обурений, що багато сімейних лікарі вже при температурі 37,5 градусів призначають українцям відразу по два антибіотики. Тому він доручив повторно розіслати медикам стандарти надання медичної допомоги та протоколи лікування COVID-19, щоб нагадати про послідовність дій у разі виявлення випадків коронавірусної хвороби. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МОЗ.

"Ми чуємо про такі випадки від лікарів-інфекціоністів, коли людина на початкових стадіях коронавірусної хвороби (вона тільки захворіла, у неї є відповідне підтвердження тесту ПЛР, і температура 37,5), і їй відразу починають призначати по два антибіотики. Не треба цього робити. Ви ж розумієте, що призначаючи відразу, без показань, антибіотики, без пневмоній, без нічого, відбувається відповідна антибіотикорезистентність. Потім, коли людині дійсно знадобляться антибіотики, дія цього антибіотика буде набагато слабкіше, ніж вона було б, якби повністю дотримувалися відповідного протоколу і стандарту ", - заявив Степанов.

Міністр при цьому визнав, що в Україні зараз дійсно збільшилася кількість людей з пневмоніями. За минулий тиждень було діагностовано 22,4 тисячі випадків запалення легень, а це приблизно в п'ять разів більше, ніж за аналогічний період в липні - тоді було підтверджено 4,2 тисячі пневмоній.

"Зрозуміло, що росте і кількість хворих, і кількість госпіталізацій зростає. Для того, щоб зупинити поширення коронавірусної хвороби, щоб зупинити зростання числа людей, які госпіталізуються, нам дуже необхідно дотримуватися правил нової реальності, яких ми просто зобов'язані дотримуватися", - нагадав Степанов.

Аналогічне попередження українцям і всьому світу недавно зробили і в ВООЗ. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я повідомили, що поряд з COVID-19, в світі спостерігається розмноження супербактерій, які несуть руйнівну загрозу здоров'ю. Справа в тому, що ці бактерії стійкі до антибіотиків. За даними CDC, на сьогоднішній день жертвами супербактерій стали вже сотні тисяч людей. Особливо небезпечними вони стали зараз, коли велика частина уваги і ресурсів спрямовані на спроби перемогти COVID-19. Тим часом стійкі до антибіотиків бактерії будуть тільки розмножуватися, в результаті чого до 2050 року вони будуть вбивати по 10 млн осіб на рік. У ВООЗ нагадали, що ще в липні вже закликали до більш обережного використання антибіотиків серед пацієнтів з COVID-19, щоб запобігти загрозі стійкості до антибіотиків. В організації підрахували, що 72% всіх госпіталізованих з коронавірусом хворих отримували антибіотики, хоча тільки у 8% з них були зареєстровані бактеріальні або грибкові інфекції.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що кількість хворих на коронавірус в Україні продовжує стрімко зростати - в понеділок, 12 жовтня, зафіксували 4420 нових випадків зараження. Загальна кількість хворих COVID-19 налічує вже 265454 осіб, з них 5015 пацієнтів померли через ускладнення, спровокованих коронавірусною хворобою. За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстровано в Харківській, Сумській, Полтавській, Хмельницькій та Київській областях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?