Глава МОЗ звернувся до українців з екстреним попередженням
Категорія
Україна
Дата публікації

Глава МОЗ звернувся до українців з екстреним попередженням

Глава МОЗ звернувся до українців з екстреним попередженням
Джерело:  online.ua

Глава МОЗ Максим Степанов відреагував на ситуацію з коронавірусом в Україні. Він зазначив, що поки вона не критична, але вже на цьому тижні щоденний приріст хворих COVID-19 почне перевищувати показник в 5 тисяч. Міністр обурений, що в обласних центрах чиновники ігнорують карантин, піддаючи небезпеці місцевих жителів. Зокрема, чиновник емоційно прокоментував недавній концерт в Харкові, на якому зібрали тисячі людей. Він нагадав, що це місто постійно знаходиться в антирекордах по захворюваності на коронавірус, але місцева влада заради власних рейтингів на майбутніх місцевих виборах влаштовує массові заходи. Степанов закликав українців переглянути своє ставлення до коронавірусних правил, щоб не було зростання заражень і перегляду умов адаптивного карантину, який сьогодні діє в країні. Він попередив, що вже скоро в країні можуть закінчитися лікарі і койко-місця в лікарнях, якщо число хворих буде стрімко рости. Про це міністр заявив на брифінгу 5 жовтня, передає ONLINE.UA.

"У нас в середині липня кількість пацієнтів, які одночасно перебувають у лікарнях, становило трохи більше 3500 осіб хворих коронавірусом. На сьогоднішній день у нас хворих або з підозрою - вже понад 16 тисяч, це практично в 5 разів більше. І заповнюється кожен день. Цьому є межа", - зазначив Степанов.

Міністр додав, що на сьогоднішній день в українських лікарнях відведено 37 тисяч ліжок для лікування хворих COVID-19, але якщо хворих буде більше, то незабаром їх просто нікуди буде їх приймати.

"Ми ж не можемо, умовно кажучи, не брати хворих, не надавати допомогу при інсультах тощо. І звичайно, це головне занепокоєння, яке у нас виникає. Тобто ми переобладнали систему, ми додаємо ліжка, додаємо кисень, але, вибачте, у нас просто може банально не вистачити лікарів, які в змозі надавати цю медичну допомогу", - пояснив ситуацію чиновник.

Степанов допустив, що кількість ліжок може бути збільшено ще на 15 тисяч, до 50 тисяч, але не більше. Тому, при подальшому зростанні випадків захворюваності ситуація може стати критичною.

"Зараз у нас вже минулого тижня понад 4500 нових заражень. Упевнений, що на цьому тижні ми перейдемо в позначку 5 тисяч, виходячи з нашого ставлення до карантину. Можемо рости і далі", - спрогнозував Степанов.

Чиновник також нагадав українцям, що робити, якщо з'явилися симптоми ГРВІ. Згідно із затвердженим протоколом Мінздарва, в першу чергу людина повинна звернутися до сімейного лікаря, який на підставі симптомів пацієнта приймає рішення про необхідність проведення ПЛР-тесту на коронавірус. Лікар направляє до такого хворого бригаду медичної допомоги, яка робить аналіз людині на дому безкоштовно. Якщо ж терапевти або сімейні лікарі, як сказав Степанов, відправляють пацієнта "в подорож в приватні лабораторії" для здачі тесту на коронавірус, то потрібно звертатися зі скаргою на гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я або місцеві органи охорони здоров'я.

Важливо нагадати, що за прогнозом ВООЗ, кількість нових випадків захворювання на коронавірус в Україні вже в найближчі дні перевищить 5000, а в грудні може досягти показників захворюваності від 7 до 9 тисяч випадків в день.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 5 жовтня в Україні зафіксували 3774 нових випадків зараження. Загальна кількість хворих COVID-19 налічує вже 230236 осіб, з них 4430 пацієнтів померли через ускладнення, спровокованих коронавірусною хворобою. Вже 101252 українців змогли перемогти коронавірус, 124554 людей продовжують хворіти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?