Глава ПАРЄ терміново їде в Москву після погроз команди Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Глава ПАРЄ терміново їде в Москву після погроз команди Путіна

Глава ПАРЄ терміново їде в Москву після погроз команди Путіна
Джерело:  online.ua

Голова Парламентської асамблеї Ради Європи Хендрік Дамс запланував терміновий візит до Москви після того, як команда російського президента Володимира Путіна почала загрожувати Європі повним розривом відносин і виходом з огранізації. На сайті асамблеї зазначено, що в російську столицю Москву він приїде 15 березня, де протягом двох днів проведе переговори з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, спікерами Держдуми В'ячеславом Володіним і Ради Федерації Валентиною Матвієнко. У Кремлі вже прокоментували візит Дамса в Москву, уточнивши, що однією з тем стане політика санкцій. У Путіна дали зрозуміти, що будуть домагатися скасування санкційних обмежень шантажем, передає ONLINE.UA.

Свій візит глава ПАРЄ запланував в Росію після того, як команда Путіна заявила, що для Москви залишилося вкрай мало "грунту для співпраці" з організацією. У Путіна пригрозили виходом і з Ради Європи, якщо не будуть скасовані "необґрунтовані" санкції проти РФ. Після такого публічного шантажу в російському МЗС стали запевняти, що Росія готова продовжити працювати в Раді Європи.

"Ніякі обмеження в роботі російської делегації наша країна не сприймає, в іншому випадку Росія готова припинити свою роботу в рамках ПАРЄ. Ми прекрасно розуміємо, що в спільному порядку дій європейських держав накопичилося чимало питань, які можна вирішити тільки разом. Тому Росія не планує поки залишати ПАРЄ, але попереджає, що в разі накладення якихось обмежень не бачить можливостей для подальшої роботи на цьому майданчику ", - погрожували російські політики Парламентській асамблеї.

Важливо відзначити, що ПАРЄ ще на початку 2020 року в повному обсязі затвердила повноваження Росії. За результатами голосування за повернення російської делегації всіх прав в асамблеї проголосували 96 осіб, проти виступили 44 депутати. Зокрема, проти пропозиції України і країн-партнерів про обмеження повноважень Росії в ПАРЄ виступили представники Західної Європи - Німеччина, Франція Австрія, Іспанія, Італія та інші країни підтримали РФ.

Нагадаємо, Росія була позбавлена основних повноважень в ПАРЄ у 2014 році через окупацію українського Криму і агресії проти України на Донбасі. У 2017 році Москва заморозила сплату членських внесків і оголосила, що відновить виплати тільки після повного відновлення своїх повноважень в організації. Влітку 2019 року ПАРЄ пішла на поступки Росії і зняла санкції з делегації РФ без будь-яких додаткових умов. На наступний день асамблея відновила права російської делегації в повному обсязі. При цьому Росії не виконала жодної умови для повернення в організацію - окупація Криму та Донбасу, як і раніше триває, а українські політв'язні знаходяться в російських в'язницях.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що візит глави європейської дипломатії Жозепа Борреля в Москву завершився скандалом, після якого Євросоюз ввів нові санкції проти Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?