Глави МЗС Євросоюзу обговорили протидію можливому нападу Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Глави МЗС Євросоюзу обговорили протидію можливому нападу Росії

Глави МЗС Євросоюзу обговорили протидію можливому нападу Росії
Джерело:  online.ua

Міністри закордонних справ Євросоюзу зустрілися в понеділок, щоб обговорити, як запобігти загрозі можливого нового вторгнення Росії в Україну та які заходи вжити, якщо Москва таки вирішить перекинути свої війська через кордон.

Джерело:  Associated Press

Співробітники американської розвідки кажуть, що Росія перекинула від 70 до 90 тисяч військових до кордону України і готується до можливого вторгнення на початку наступного року. Москва заперечує, що має будь-які плани напасти на Україну, і відкидає занепокоєння Заходу як частину наклепницької кампанії.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що Європа перебуває в режимі стримування і будь-якому випадку надсилає чіткий сигнал, що  агресія проти України буде дорого коштувати Росії.

Відомо, що на сьогоднішньому засіданні не планують ніяких рішень щодо санкцій проти Росії , але міністри обговорять, які кроки і коли вжити, у координації зі Сполученими Штатами і Великою Британією.

З свого боку, литовська делегація попередила, що останні переміщення російських військ були не просто загрозою.

Ми переконані, що Росія насправді готується до тотальної війни проти України. (Якщо це буде здійснено, це буде) «безпрецедентним нападом на країну, яка демонструє західний напрямок».

– Габріеліус Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви

Але великі гравці ЄС, Франція і Німеччина, а також інші члени 27-ми країн, що знаходяться далі від кордонів Росії, не поділяють таку ж оцінку, як США, Польща та країни Балтії – Естонія, Латвія та Литва. Вони визнають переміщення російських військ, але не вважають, що напад неминучий.

Росія відмовляється від «нормандського формату»

Зусилля досягти політичного врегулювання сепаратистського конфлікту, в результаті якого за сім років загинуло понад 14 тисяч людей, зазнали невдачі. На напруженій лінії зіткнення тривають спорадичні сутички. Росія поки відмовляється зустрічатися з Францією та Німеччиною для подальших мирних переговорів у «нормандському форматі».

Зустріч міністрів закордонних справ ЄС є прелюдією до напруженого тижня дипломатії в Брюсселі, присвяченого Україні. Лідери країн ЄС зустрінуться в середу зі своїми колегами з України, Вірменії, Азербайджану, Грузії та Молдови. Очікується, що саміт ЄС у четвер також буде зосереджено на вирішенні ситуації навколо України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?