Глобальне потепління - вчені вразили новим цікавим дослідженням
Категорія
Технології
Дата публікації

Глобальне потепління - вчені вразили новим цікавим дослідженням

Глобальне потепління - вчені вразили новим цікавим дослідженням
Джерело:  online.ua

Авіаперевезення упродовж багатьох років звинувачували у катастрофічному впливі на клімат, навіть Грета Тунберг відмовилася подорожувати повітрям. Вчені дослідили, яка саме частка у викидах вуглекислого газу належить літакам. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Atmospheric Environment.

За оприлюдненими даними, група експертів складалася з представників Європи, США, Китаю. Вони дійшли висновку, що авіації належить близько 3,5% від людського внеску у викиди.

Дослідження торкнулося періоду з 2018 до 2020 року, вчені проаналізували фактори згоряння палива, формування оксидів азоту, забруднення атмосфери сажею, виникнення конденсаційного сліду.

Найбільшим чинником глобального потепління з боку авіації стали не безпосередньо вуглецеві викиди, однак хмари, які з'являються після польотів та заважають розсіюватися теплу з поверхні.

З 1940 року літаки викинули в атмосферу 32,6 мільярда тонн вуглекислого газу, це близько 1,5% від загальних обсягів викидів за згаданий період. Майже половина від цієї кількості зафіксована упродовж останніх 20 років.

Фахівці зауважили, подібні оцінки надавали у 1999, 2005 та 2009 роках.Наразі вони отримані вперше відповідно новим рекомендаціям Міжурядової групи експертів зі змін клімату.

"Тепер внесок авіації в зміни клімату можна буде безпосередньо порівняти з іншими секторами економіки, такими як морські та наземні перевезення або виробництво енергії, оскільки всі вони робляться виходячи з концепції "ефективного радіаційного прогріву", - цитує журнал професора Девіда Лі, одного з авторів праці.

Як повідомляв ONLINE.UA, американські вчені встановили, що зміни клімату й, відповідно, накопичення парникових газів вплинуло на життя дерев. Вони почали швидше зростати й наразі поглинають більші обсяги вуглекислого газу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?