Глобальне потепління змінить колір половини Світового океану
Категорія
Світ
Дата публікації

Глобальне потепління змінить колір половини Світового океану

Глобальне потепління змінить колір половини Світового океану
Джерело:  online.ua

Глобальне потепління вплине на колір Світового океану. До 2100 року, за розрахунками американських і британських учених, половина океану може стати яскраво-зеленою у екватора і полюсів, повідомляє ONLINE.UA із посиланням на прес-службу Массачусетського технологічного інституту.

"В результаті підвищення температури Землі, станеться вибухове зростання водоростей і ціанобактерій, що змінять забарвлення води океану. Через сто років Світовий океан може стати яскраво-зеленим у екватора і полюсів. Зміни в його забарвленні сильно вплинуть на всі ланцюги харчування морських істот", — заявила дослідниця Массачусетського технологічного інституту Стефанія Даткевіч.

Ба більше, такі рослини становитимуть загрозу для тварин і людей через токсичні речовини. Перші прояви цього феномену можна відчути вже зараз. Біля берегів США масово гинуть риби, птахи і тварини, отруєні "кислотою зомбі", що виділяється фітопланктоном.

За розрахунками вчених, якщо до 2100 року глобальна середня температура зросте на 3°C, колір води зміниться на 63% всього Світового океану. Субтропічні регіони посиніють ще більше, а більш зелені стануть ще зеленішими, завдяки активації цвітіння води.

 Вчені припустили, що саме такою буде вода в океані, якщо дивитися на поверхню за допомогою кліматичних супутників.   Фото: wosu.org

"Зміну кольору океану неозброєним оком не помітити. Але цих змін буде достатньо для того, щоби торкнутися тієї частини харчового ланцюга, що залежить від фітопланктону", — сказала Даткевіч.

На думку вчених, зміна кольору води може служити одним із індикаторів змін в океанічних екосистемах. Ці зміни вже почали відбуватися, незважаючи на те, що їх прояви очікують лише в другій половині століття.

Температура води в океанах підвищується швидше, ніж припускали кліматологи, додала Стефанія Даткевіч.

Нагадаємо, загроза підвищення рівня моря через глобальне потепління, що може призвести до затоплення великих міст світу, все більше зростає. У зоні ризику знаходяться Лондон, Х’юстон, штат Техас, Бангкок, Шанхай, Маніла.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?