Голландський уряд прийматиме рішення щодо асоціації після референдуму
Категорія
Світ
Дата публікації

Голландський уряд прийматиме рішення щодо асоціації після референдуму

Голландський уряд прийматиме рішення щодо асоціації після референдуму
Джерело:  Reuters

Уряд Нідерландів буде змушений переглянути свою позицію щодо пакту встановлення більш тісних зв'язків ЄС з Україною, якщо більшість жителів країни на майбутньому референдумі з цього питання проголосують «ні», заявив міністр закордонних справ країни Берт Кундерс, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.
Референдум не має обов'язкової сили, проте більшість голландських партій заявили, що поважатимуть відмову виборців, який може занурити Європейський Союз у кризу, на тлі погіршення відносин з РФ.
"Закон про референдум каже, що уряду доведеться переглянути, якщо є (негативний) результат, - сказав глава МЗС, додавши, що він виступає за позитивне голосування. - Я нічого не говоритиму про результат, але після ми будемо вирішувати, що робити" .
Кундерс додав, що договір сприятиме стабільності в Україні. Прем'єр-міністр країни раніше також висловлювався на підтримку цього пакту.
Недалеко від місця, де він виступав, натовп з декількох сотень зібрався на демонстрацію голландського відділення Німецького антиімміграційного руху ПЕГІДА, з піднятими голландськими і німецькими прапорами і антимусульманськими гаслами.
«Я голосую «ні», - сказав Нік, який приїхав зі східної частини міста Енсхеде брати участь в демонстрації. - Я просто проти ЄС. Він руйнує наші національні особливості».
Багато виборців стурбовані впливом імміграції та ЄС на їх економічну безпеку після багатьох років повільного зростання і бачать референдум як рідкісну можливість проголосувати проти блоку.
Але Російська Федерація, яка звинувачується в тому, що збила в 2014 році авіалайнер над Україною з 298 пасажирами на борту, дві третини з яких голландці, можливо, ще більш непопулярна.
«Голосування проти угоди про асоціацію - це уклін Кремлю і проросійським бунтівникам, - пише оглядач Берт Лантінг в газеті Volkskrant. - Це голосування за людей, які, ймовірно, збили рейс MH17».
В кінці січня всеукраїнський центр волонтерів випустив відео із закликом до Нідерландів підтримати асоціацію на референдумі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?