Голобуцький про арешти банкірів: чекаємо наступного швидкого відбуття місії МВФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Голобуцький про арешти банкірів: чекаємо наступного швидкого відбуття місії МВФ

Голобуцький про арешти банкірів: чекаємо наступного швидкого відбуття місії МВФ
Джерело:  online.ua

Арешти голови правління Райффайзен Банку Аваль Олександра Писарука і голови правління Укрексімбанку Олександра Гриценка можуть привести до чергового згортання місії МВФ в Україні, заявив експерт Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  ZIK.

«Єдина вимога МВФ, яку Україна до недавніх пір виконувала, стосувалося реформи банківського сектору. Фонд повністю схвалював дії НБУ: і сектор очистили, і Нацбанк зробили незалежним, і монетарну та фіскальну політику поліпшили... МВФ всі ці роки хвалив Гонтареву та її команду - чи не єдину з усієї української влади», - пише політолог.

Голобуцький нагадує, що минулого разу місія перебувала в Україні з 12 по 26 вересня. 5 вересня невідомі облили бензином і підпалили машину невістки Гонтаревої, 17-го - спалили її будинок. 11-го, відразу після зустрічі Зеленського з Коломойським, у «Приваті» влаштували маски-шоу, а через тиждень Гончарук заявив, що президент веде переговори з Коломойським щодо якогось «компромісу» в питанні націоналізації банку.

У відповідь МВФ згорнув місію і ще раз повторив, що він категорично проти відміни націоналізації. Джерела Wall Street Journal повідомили, що Фонд відклав надання чергового траншу через те, що влада не робить нічого, аби повернути мільярди, незаконно виведені з Привату напередодні націоналізації. Більш того, Зеленський торгується з Коломойським - і чим ці торги закінчаться, поки незрозуміло.

«В Україні претензію МВФ зрозуміли інакше», - пише Голобуцький.

Чотири дні тому місія повернулася до Києва, щоб продовжити переговори. Якраз перед приїздом НАБУ заарештувало Олександра Писарука - голову правління Райффайзен Банку Аваль і екс-праву руку Гонтаревої, - а позавчора - Олександра Гриценка, голову правління Укрексімбанку.

«При цьому першому інкримінують «незаконну» видачу рефінансу VAB банку Олега Бахматюка - при тому що Писарук є чи не особистим ворогом Бахматюка і він наполягав на необхідності закрити банк. А другому - участь у схемах Курченка від 2013 року, хоча до середини 2014-го він працював у Лондоні, в банках, представництв яких навіть немає в Україні. Чекаємо наступного швидкого відбуття місії», - резюмує експерт.

Олександр Гриценко був затриманий співробітниками СБУ в суботу, 16 листопада. Спочатку родичі Гриценка заявили про викрадення - за їхніми словами, невідомі заштовхали його в чорний автобус на очах у дитини, з якою він гуляв. Кількома годинами пізніше прес-секретар СБУ Олена Гітлянська в Facebook повідомила, що він був затриманий співробітниками Служби безпеки України за дорученням Генеральної прокуратури України в рамках кримінального провадження і в даний час поміщений в ізолятор тимчасового утримання. Згідно з уточненим повідомленням прес-служби, його звинувачують у виведенні з-під арешту майна одного з медіа-холдингів.

Після затримання Гриценка з'явилася заява у ЗМІ його адвоката Дениса Галанського, за інформацією якого банкіра затримано за вказівкою прокурора Костянтина Кулика.

«Затримання здійснено без постанови суду, з грубими порушеннями закону, за відсутності законних підстав. Люди, які його затримали, наражали на небезпеку дитину Гриценка, якого кинули в автобус, а потім кинули напризволяще. Замість доставки затриманого в найближчий орган досудового розслідування, Гриценка кілька годин возили по місту в наручниках, піддаючи тортурам. Під приводом медичного огляду доставили в лікарню, але після прибуття адвокатів від огляду відмовилися і відвезли в ізолятор. Протокол почали складати через 8 годин», - обурився Галанський.

Костянтин Кулик - прокурор, який веде «справу Сергія Курченка», відомий численними порушеннями і можливим зв'язком з Ігорем Коломойським. Будучи прокурором АТО, він став фігурантом кримінальної справи НАБУ про незаконне збагачення: у 2015 році він став власником двох квартир в елітному житловому комплексі в центрі Києва.

Згідно з розслідуванням Дениса Бігуса, до цих квартир Кулик незаконно добудував мансарду. Справа не була розслідувана через те, що Конституційний суд скасував кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Крім того, як писало видання New York Times, саме Кулик вів справу проти компанії Burisma, що належить Хантеру Байдену, сину Джозефа Байдена - потенційному головному конкуренту Дональда Трампа на виборах президента США в наступному році. Зараз цю справу розглядають у зв'язку з імовірним імпічментом Трампа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?