Голова Євроради Мішель виступив за пропуск в Євросоюз росіян-втікачів
Категорія
Політика
Дата публікації

Голова Євроради Мішель виступив за пропуск в Євросоюз росіян-втікачів

Голова Євроради Мішель виступив за пропуск в Євросоюз росіян-втікачів
Джерело:  online.ua

На думку президента Європейської Ради Шарля Мішеля, Європа повинна дозволити в’їзд російським громадянам, які хочуть втекти з РФ. Готовність їх прийняти висловили Німеччина та Нідерланди.

Джерело: Politico

Мішель хоче дозволити росіянам їхати в ЄС

Мішель сказав, що ЄС має продемонструвати «відкритість до тих, хто не хоче бути інструментом Кремля».

За його словами, оголошення Путіним про часткову мобілізацію військ на початку цього тижня змінило динаміку війни.

В принципі, я думаю, що … Європейський Союз [має] приймати тих, хто перебуває в небезпеці через свої політичні погляди. Якщо в Росії людям загрожує небезпека через їхні політичні погляди, тому що вони не виконують цього божевільного рішення Кремля розв’язати цю війну в Україні, ми повинні це враховувати. Я згоден з думкою, що ми повинні дуже швидко співпрацювати і координуватись, тому що це новий факт — ця часткова мобілізація, - сказав він.

Коментарі Мішеля зроблені напередодні зустрічі послів ЄС у понеділок, 26 вересня, організованої в рамках Інтегрованого реагування на політичну кризу ЄС (IPCR) — механізму, який дозволяє швидко та скоординовано приймати рішення на політичному рівні ЄС під час кризи.

У вересні Європейський Союз погодився призупинити дію угоди про спрощення візового режиму з Росією після того, як кілька країн виступили проти відвідування та відпочинку у їхніх країнах громадян Росії, коли РФ веде війну в Україні.

Зараз ЄС стикається з закликами відкрити кордони.

Посли ЄС, ймовірно, обговорять варіанти, які можуть бути доступні ЄС на майбутній зустрічі.

ЄС міг би надати гуманітарний статус деяким прибулим громадянам Росії, а не статус біженця. В березні ЄС вперше в історії активував спеціальну Директиву про тимчасовий захист, яка дає українцям право жити і працювати в Євросоюзі протягом певного періоду часу, але навряд чи така схема буде запроваджена для росіян, - пише видання.

Країни Балтії стурбовані тим, що відкриття дверей для росіян може дозволити пропутінським оперативникам потрапити до ЄС.

Фінляндія закрила свої двері для російських туристів 23 вересня після того, як останніми днями різко зросла кількість людей, які прибувають на фінсько-російський кордон.

Проте уряд Німеччини заявив, що готовий прийняти російських інакомислячих, які зазнають серйозних утисків. Таку саму позицію зайняли Нідерланди.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?