Головне за ніч: ЗСУ відбивають атаки армії РФ на Донбасі та продовжують контрнаступ на півдні
Категорія
Україна
Дата публікації

Головне за ніч: ЗСУ відбивають атаки армії РФ на Донбасі та продовжують контрнаступ на півдні

Головне за ніч: ЗСУ відбивають атаки армії РФ на Донбасі та продовжують контрнаступ на півдні
Джерело:  online.ua

За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом минулої доби українські військові відбили 12 атак окупаційної армії РФ на Донбасі. 

Джерело: Facebook-сторінка Генштабу ЗСУ

Що відомо про ситуацію у зоні бойових дій на Донбасі 

Зазначається, що окупаційна армія РФ намагається посилити обоорону в районі Сватового на Луганщині та накопичує додаткові сили у напрямку Лиману на Донеччині.

Окрім цього у Генштабі зазначають, що окупанти виводять власні підрозділи з населеного пункту Олешки.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів: Новоселівське, Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Білогорівка, Яковлівка, Бахмут, Курдюмівка, Красногорівка, Кам’янка, Водяне, Первомайське і Мар’їнка на Донеччині.

З метою недопущення просування українських воїнів на Сватівському та Лиманському напрямках, росіяни здійснюють інженерне обладнання лінії оборони. Продовжують переміщення особового складу, боєприпасів і пально-мастильних матеріалів для комплектування та забезпечення нових підрозділів і тих, що зазнали втрат.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян, а також 4 удари по позиціях їхніх зенітно-ракетних комплексів.

В той же час, українські підрозділи збили БпЛА (ймовірно типу “Орлан-10”). Інформація уточнюється.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за минулу добу уразили 7 районів зосередження особового складу та ОВТ, склад пально-мастильних матеріалів, а також 5 інших важливих об’єктів росіян.

Крім цього, спостерігається зменшення кількості російських військових та військової техніки у населеному пункті Олешки. З окремих населених пунктів Херсонської області війська росіян виведено та роззосереджено у лісосмугах вздовж ділянки автошляху Олешки-Гола Пристань. Основа частина військ - це мобілізовані особи.

Російські окупанти продовжують використовувати цивільні об’єкти на тимчасово захоплених територіях. Так, в приміщені школи одного із населених пунктів Запорізької області, загарбники облаштували польовий шпиталь. Водночас, протягом 28-29 листопада, фіксувалася евакуація поранених загарбників колоною з вантажівок та автобусів, що рухалася у бік Мелітополя.

Протягом минулої доби росіяни завдали 2 ракетні удари по цивільних об’єктах в населеному пункті Комишуваха Запорізької області, здійснили 41 авіаційний удар та 28 обстрілів з РСЗВ по позиціях наших військ і населених пунктах, зокрема і місту Херсон.

Зберігається загроза завдання окупантами ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.

  • На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка окремих підрозділів ворога.

  • На Сіверському напрямку загарбники здійснили артилерійські обстріли населених пунктів Середина Буда, Бачівськ, Білопілля, Будки та Краснопілля Сумської області.

  • На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстрілів з російської артилерії зазнали райони населених пунктів Ветеринарне, Козача Лопань, Висока Яруга, Стрілеча, Красне, Стариця, Огірцеве, Бударки, Чугунівка, Дворічна та Западне Харківської області.

  • На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Зафіксоване вогневий вплив ворога по районах населених пунктів Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне Берестове, Дружелюбівка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка і Білогорівка на Луганщині.

  • На Бахмутському напрямку противник надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали обʼєкти в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Опитне, Кліщіївка, Північне, Залізне та Нью-Йорк.

  • На Авдіївському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення. Вогневого ураження з танків та артилерії різних типів зазнали обʼєкти в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельске, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

  • На Новопавлівському напрямку ворог обороняється. Зафісовано обстріли з усього спектру артилерії по районах Вугледара, Богоявленки, Пречистівки, та Великої Новосілки на Донеччині.

  • На Запорізькому напрямку ворог веде оборонні дії. Здійснив артилерійські обстріли по районах населених пунктів Загірне, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки і Плавні Запорізької області та Нікополь на Дніпропетровщині.

  • На Херсонському напрямку ворог обороняє раніше зайняті рубежі. Артилерійських та танкових обстрілів зазнали райони населених пунктів, що розташовані на правому березі річки Дніпро в Херсонської області. Ворог не припиняє обстрілювати передмістя та саме місто Херсон.

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), нездатність окупаційної армії РФ досягти успіхів в районі Бахмуту на Донеччині та великі втрати привели до вичерпання значної частини бойових ресурсів.

з кінця травня російські війська постійно витрачають бойові сили на невеликі населені пункти довкола Бахмуту; у наступні шість місяців вони змогли просунутися лише на кілька кілометрів.

Дії РФ щодо наступу на Бахмут призвели до поступового виснаження живої сили та техніки, внаслідок цього війська були затиснуті у відносно незначних населених пунктах на тижні та місяці.

Ця схема операцій дуже нагадує попередні спроби росіян взяти Сєвєродонецьк та Лисичанськ на початку війни.

За оцінками ISW, протягом червня та липня українські сили фактично дозволили російським військам зосередити зусилля на Сєвєродонецьку та Лисичанську, які мають обмежене оперативне та стратегічне значення, щоб отримати вигоду з деградації російської живої сили та техніки протягом місяців завзятих боїв,

Російські війська врешті-решт захопили Лисичанськ і Сєвєродонецьк і досягли кордону Луганської області, але цей тактичний успіх призвів до незначного оперативного ефекту, вважають експерти.

Зусилля Росії на цьому напрямі здебільшого вже зайшли в глухий кут. Навіть якщо російські війська продовжуватимуть просуватися до Бахмута, Москва не отримає серйозних оперативних переваг.

Витрати, пов'язані з шістьма місяцями жорстоких, завзятих і виснажливих боїв навколо Бахмута, набагато переважують будь-яку оперативну перевагу, яку росіяни можуть отримати від взяття Бахмута. Наступ навколо міста поглинає значну частину доступної бойової могутності Росії, сприяючи просуванню ЗСУ, резюмували аналітики.

Що відомо про контрнаступ ЗСУ на півдні України 

Наразі українські військові продовжують контрнаступ на окупованих територіях Херсонщини та намагаються звільнити від ворога Кінбурнську косу.

У Генштабі України повідомили, що російські війська ведуть позиційну оборону на східному березі Дніпра. 30 листопада українське ЗМІ "Громадське" опублікувало відео, на якому показано, як українські сили, розташовані під Антонівським мостом на західному березі Дніпра, ведуть вогонь зі стрілецької зброї та гранатометів по російським військам через річку на східному березі. Опитані виданням українські військові стверджують, що перебувають у складі підрозділів на вкрай передових позиціях із завданням не допустити російських диверсійно-розвідувальних груп через річку.

Українські військові також заявили, що російські війська мають кілька спостережних постів на східному березі, з яких ведуть артилерійський вогонь. Російські війська можуть мати підрозділи на східному березі поблизу водної лінії, щоб не дати українським розвідувально-диверсійним групам переправитися через річку та запропонувати позиції, з яких російські війська зможуть краще обстрілювати Херсон та навколишні населені пункти.

Українські війська продовжують завдавати ударів по районах концентрації росіян на півдні України. У Генштабі України повідомили, що українські війська 28 і 29 листопада завдали ударів по російських позиціях у Пологах і Токмаку Запорізької області, поранивши близько 100 російських військових. Геолокаційні кадри, опубліковані 30 листопада, показують наслідки ударів HIMARS по будівлях у Пологах. Інші відео з геолокацією, опубліковані 30 листопада, показують наслідки передбачуваних українських ударів у Мирному Запорізької області.
Мер українського Мелітополя Іван Федоров 30 листопада повідомив, що жителі чули вибухи в місцях, де нещодавно розмістилися російські мобілізовані. Російські джерела також продовжують висловлювати стурбованість неперевіреними українськими штурмами Запорізької області 30 листопада.
Запорізький окупаційний депутат Володимир Рогов стверджує, що українські сили невдало намагалися прорвати російські оборонні позиції поблизу Оріхова Запорізької області. ISW не може перевірити повідомлення про український штурм і не робить оцінок щодо майбутніх українських операцій.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що українські війська проводять бойові дії на Кінбурнській косі в умовах інформаційної тиші. Кім також заявив, що 28 листопада російські війська силою виселили жителів з Кінбурнської коси. Раніше ISW оцінювало, що українські сили будуть краще оснащені для проведення потенційних операцій на східному березі Дніпра в Херсонській області з місць на Кінбурнській косі.

30 листопада російські війська продовжили звичайні ракетно-артилерійські удари на захід від Гуляйполя, на заході Херсонської області та в Дніпропетровській області. Українські джерела повідомляють, що російські війська завдали ударів по м. Херсон, Кізомис, Очаків, Запоріжжя, Нікополь і Марганець.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?