Головний інфекціоніст розповіла про першого інфікованого штамом Омікрон в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Головний інфекціоніст розповіла про першого інфікованого штамом Омікрон в Україні

Головний інфекціоніст розповіла про першого інфікованого штамом Омікрон в Україні
Джерело:  online.ua

За словами головного інфекціоніста України та заслуженого лікаря Лариси Голубовської, перший зареєстрованний в Україні пациент зі штамом Омікрон до цього вже хворів COVID-19.

Джерело:  УНН

Перший випадок штаму Омікрон в Україні

За словами Голубовської, штам Омікрон виявили у людини, яка знаходилась на лікуванні у клініці "Оберіг".

Діагностувати штам Омікрон вдалось завдяки правильно зібранній історії хвороби паціента.

Лікар підкреслила, що інфікована штамом Омікрон людина буквально за декілька місяців до того вже перенесла COVID-19, а наразі повернулась з ОАЄ.

Голубовська повідомила, що у хворого спочатку стрімко підвищилась температура до досить високої, але далі хвороба протікала досить легко і паціента вже виписали зі стаціонару.

Лариса Голубовська (фото - facebook.com)

За словами лікаря, не правильно вважати, що це перший випадок інфікування штамом Омікрон в Україні.

Але найголовніше, що я хочу сказати, це звичайно ж не перший випадок, тому не треба абсолютно панікувати, лікарі вже бачать, як починають хворіти пацієнти по другому разу і це зрозуміло, тому що Omicron, якщо ми говорили, що Delta заразний варіант, набагато більш заразний, ніж попередні, то цей ще більше заразний ніж Delta. Цей варіант, він поки що не показує більш важкі випадки захворювання. Навпаки, поки що всі випадки досить не важкі. Ми бачимо на сьогоднішній день як пацієнти, які мають, високі титри антитіл, особливо коли поствакцинальних антитіл, дуже високі титри по кілька тисяч, проте теж хворіють, але боліють поки не важко. Ми дуже сподіваємося, що так воно далі і буде, якщо не відбудеться якихось спонтанних мутацій. Але за тими повідомленнями, які ми спостерігаємо і по всьому світу, цей варіант, так, викликає вибухові поширені випадки захворювання, але саме воно протікає не важко, - зазначила Голубовська.

Лікар підкреслила, що схоже за все, COVID-19 стане сезоним захворюванням, так само як і грип.

Зі збільшенням заразності цей збудник показує зниження вірулентності, тому ми дуже всі сподіваємося, що це і буде шлях переходу в сезонне распіраторное захворювання. Тобто, він буде і як власне кажучи вірус грипу, вислизати від попередніх своїх версій, але втратить свою агресивність і вірулентність, але тим не менш, я думаю групи ризику завжди будуть більш вразливими", - підкреслила Ольга Голубовська. - Я говорила вже давно, що його вже багато в Україні. Кожен день я бачу коли хворіють люди, повторно хворіють, то природно люди хворіють підвищенням температури тіла, то природно перше, що спадає на думку, що це вже абсолютно новий варіант який вислизає від того захисту яку людина має. І таких пацієнтів на сьогоднішній день не мало. Просто цей хворий перший якого виявили, - розповіла Голубовська.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?