Горбачова викликали до суду Литви: стала відома реакція політика
Категорія
Світ
Дата публікації

Горбачова викликали до суду Литви: стала відома реакція політика

Горбачова викликали до суду Литви: стала відома реакція політика
Джерело:  Delfi

Останній генеральний секретар ЦК КПРС і екс-президент СРСР Михайло Горбачов, якому Вільнюський окружний суд вручив повістку, заявив, що не збирається давати свідчення в суді.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Delfi.
Горбачова мали намір допитати в рамках справи про події, які відбулися в січні 1991 року в столиці Литви. За словами судді Айнори Корнелії Мацявічене, повістка була вручена політику в грудні 2016- го.
Литовський суд відправив повідомлення поштою і отримав підтвердження того, що адресат отримав повідомлення. Ще одну повістку екс-президенту СРСР направили по каналах міністерства юстиції Литви, третю - електронною поштою. У суді також готові допитати Горбачова у режимі відеоконференції.

Читайте також: Ма ріонетка перелякана: соцмережі збудила заява Горбачова
У свою чергу Горбачов заявив, що не збирається ні очно, ні заочно брати участь в судовому процесі в Литві.
"Я говорив раніше з цього питання, мені додати нічого... Ні в якому варіанті брати участь в судовому процесі у Вільнюсі я не збираюся", - цитують екс-президента СРСР Ведомости.
Нагадаємо, о 16:00 9 січня 1991 року у будівлі Верховної Ради Литовської Республіки (яка трохи менше року раніше, в ніч на 11 березня 1990 року, проголосила себе незалежною, проте не була визнана такою центральною владою СРСР) зібралася багатотисячна юрба, що складалася переважно з представників російськомовного населення, з гаслами: "Геть парламент! Хай живе Союз РСР!".
В ніч з 12 на 13 січня дві колони радянської бронетехніки з місця своєї постійної дислокації попрямували в центр Вільнюса. Одна, як передбачалося, спрямовувалася до оточеного багатотисячним натовпом парламенту, інша - до телевізійної вежі, де також зібралося багато народу. Тієї ночі біля телевежі загинули 15 осіб, 900 осіб були поранені. Згодом ніхто з посадових осіб СРСР не захотів взяти на себе відповідальність.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Горбачов заявив, що в межах колишнього Радянського Союзу може утворитися нова союзна держава.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?