Готові до боротьби - Україна висунула новий ультиматум Ірану
Категорія
Світ
Дата публікації

Готові до боротьби - Україна висунула новий ультиматум Ірану

Готові до боротьби - Україна висунула новий ультиматум Ірану
Джерело:  online.ua

14 липня очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що, на думку України, поки ще зарано говорити про людську помилку як основну причину збиття українського лайнера МАУ. Окрім того, український дипломат звернув увагу на те, що у офіційного Києва залишилося чимало запитань, на які Іран не поспішає давати відповіді. Про це глава відомства повідомив під час традиційного брифінгу, передає ONLINE.UA.

"Хочу сьогодні чітко наголосити: стверджувати, що літак було збито внаслідок людської помилки, як це стверджує іранська сторона, зарано. У нас є багато запитань, і ми вимагаємо багато авторитетних, неупереджених, максимально об'єктивних відповідей щодо того, що сталося. Станом на зараз Україна не може погодитися з тим, що літак було збито внаслідок людської помилки", - підкреслив український дипломат.

За словами Дмитра Кулеби, позиція нашої країни полягає в тому, що це питання має розслідуватися в рамках кримінального розслідування з встановленням усіх фактів.

"Після цього можна остаточно стверджувати про ту чи іншу версію збиття українського літака. На сьогодні нав’язування інтерпретацій є помилковим. Ми всі маємо зосередитися на встановленні юридичних фактів", - наголосив очільник МЗС.

Дмитро Кулеба також звернув увагу на те, що збиття цивільного літака, незважаючи на будь-яку причину, є протиправним діянням, і Іран буде відповідати за це відповідно до міжнародного права.

"МЗС України повністю готове до цієї юридичної і дипломатичної боротьби. Ми зробимо все від нас залежне для того, щоб Іран заплатив найвищу ціну за те, що сталося", - підкреслив глава МЗС.

Дмитро Кулеба також звернув увагу на те, що наступного тижня у Франції відбудеться розшифрування "чорних скриньок" літака, у якому візьмуть участь експерти зі США, Канади, Франції, Великої Британії та України.

Варто нагадати про те, що іранське агентство цивільної авіації раніше нещодавно почало стверджувати, що причиною авіакатастрофи літака МАУ під Тегераном у січні стала людська помилка під час налаштування радарної системи в підрозділі протиповітряної оборони.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  Зеленський зробив гучне попередження іранській владі  — він заявив, що Україна звернеться до міжнародних судів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?