Готові до роботи: в Україні запрацював Антикорупційний суд
Категорія
Україна
Дата публікації

Готові до роботи: в Україні запрацював Антикорупційний суд

Готові до роботи: в Україні запрацював Антикорупційний суд
Джерело:  online.ua

5 вересня в Україні розпочав свою роботу Вищий антикорупційний суд. Судді готові до роботи та рвуться розглядати справи. Так, до кінця поточного року можуть закрити близько 25 справ, прогнозує виконавчий директор Transparency International Україна Андрій Боровик, передає ONLINE.UA.

"Я не думаю, що це зафіксовано в наших зобов'язаннях, і так не мало би бути. Проте судді розуміють, що на них є умовний тиск з боку влади, міжнародних партнерів та суспільства, яке вже кілька років чекає, коли корупціонери будуть покарані. Завдяки міжнародним експертам нам вдалося забезпечити доброчесних суддів. Тому вони готові і рвуться в бій, готові розглядати справи", – заявила експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

Всі очікують, що суд одразу почне швидко, якісно та ефективно діяти, однак не можна забувати, що судді досі чекають на рішення парламенту. Президент Володимир Зеленський ще 8-го липня вніс законопроєкт, який повинен зосередити суд виключно на справах топ-корупції. Якщо парламент ухвалить законопроєкт, до Вищого антикорупційного суду надійдуть справи топ-корупціонерів та НАБУ, яких є близько 200.

У протилежному випадку, до суду надійде понад 2000 справ з різних судових установ та поліції. Така кількість справ автоматично заблокує роботу суду. Це пов'язано з тим, що кількість відібраних суддів ніяк не зможуть розібрати й половину з них до кінця року.  
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше п'ятий президент Петро  Порошенко призначив 75 суддів до Верховного суду  і висловив сподівання, що його наступник Володимир Зеленський і його команда не будуть втручатися у роботу судових інстанцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?