Греби не для себе, греби для всіх: доктор психології Мосійчук розкрив секрет незламності українців
Категорія
Україна
Дата публікації

Греби не для себе, греби для всіх: доктор психології Мосійчук розкрив секрет незламності українців

Греби не для себе, греби для всіх: доктор психології Мосійчук розкрив секрет незламності українців
Джерело:  online.ua

У першому випуску з циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі ONLINE.UA доктор психології Василь Мосійчук та клінічний професор психології Віталій Луньов обговорили з журналістом Олександром Лірчуком найактуальніші психологічні питання, які виникли в українців на тлі повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

Джерело:  «Свідомі про несвідоме»

Що допомогло українцям вистояти під час війни з Росією

За словами Василя Мосійчука, він уважно спостерігав за українцям та їхніми діями після початку повномасштабної війни.

Я здивувався цьому синдрому, волонтерству, всьому українському. Віршик називається «Тут і зараз», я тоді його написав, він в мене з'явився:

Греби веслом, там де ти є,
Греби не для себе, греби для всіх, хто поруч є,
Язик під піднебіння, дій, мовчи, куй перемогу світла на Землі...

Мосійчук зазначає, що у своєму вірші він описав українських громадян, яких бачив навколо, яким вдалося заради спільної перемоги над ворогом стати одним цілим.

Я здивувався... Я бачив людей, але не бачив в них страху. Спочатку був страх, а потім люди вийшли з цієї кризи, вони не зламались. В перші дні був страх за близьких, більший, ніж за власне життя. Я побачив, що люди не бояться смерті... До того ж тут і зараз, нація наша тут і зараз, це не просто нація українців, це вселенська свідомість, яка діє через нашу націю, яка для мене свідомість – це милість, - поділився своєю думкою з цього приводу доктор психологічних наук.

Як інші нації почали сприймати українців після початку повномасштабної війни

Олександр Лірчук поцікавився у експертів, як тепер інші нації сприймають українців, яким за короткий проміжок часу довелося пройти через стільки випробувань та криз.

Ми зараз живі свідки того, чого люди бояться найбільше – це смерть і війна. І під час зустрічі з нами неминуче запускається такий наратив смерті, війни, небезпеки, несправедливості, але головне – смерті. Війна - це все одно смерть... Але ми мудра нація. Ми виросли у цій культурі. Ми сьогодні говоримо те, що дала ця культура нам: дала міцність духу, дала мудрість, об’єднала всіх нас, на захист своєї культури. Культура – таке гарне слово. І хто б до нас не приїхав, він теж буде відрізнятись, бо наша культура і їхня культура – різні, – зазначив Василь Мосійчук.

Експерт звернув увагу на те, що ще одна дуже гарна риса нашої культури – це працьовитість, адже щоб щось мати – потрібно працювати, а не бути загарбником.

Ми світу потрібні, такі українці світу потрібні, бо вони до цього світу щось додадуть... Ми нація, нація сильна духом, що не дала злу знищити культуру, яка дуже важлива і європейцям, бо культури повинні обмінюватись, а не знищуватись і захоплюватися, – наголосив Василь Мосійчук.

На переконання доктора психологічних наук, ніхто й ніколи не зможе стерти з пам'яті людства подвиг української нації, який вона зробила та продовжує робити заради спільної перемоги добра та світла над злом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?