Гройсман оголосив про впровадження нових тарифів на газ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Гройсман оголосив про впровадження нових тарифів на газ

Гройсман оголосив про впровадження нових тарифів на газ
Джерело:  interfax.com.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Кабінет міністрів на засіданні в середу ухвалить рішення щодо єдиної ціни на газ для населення і промисловості.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.
"Ми розглянемо важливе рішення для нас і для держави - питання встановлення єдиної ціни на газ. Переконаний в тому, що ми в цьому питанні сьогодні поставимо крапку, і це буде остання зміна ціни на газ в житті нашої держави", - сказав глава Кабміну, відкриваючи засідання уряду.
При цьому, за словами Гройсмана, мова йде про встановлення ціни в 6 тис 879 грн за тис. кубометрів.
"Багато років на цій темі спекулювали. Для нас важливо, щоб ми були прозорі, відкриті і, безумовно, це все відповідає тим зобов'язанням, які були взяті перед МВФ. Я глибоко переконаний в тому, що саме зараз прийняття цього рішення може бути, в тому числі, і певним зниженням ціни на газ для 3 мільйонів споживачів. Адже ми знаємо, що сьогодні ціна на газ, яка не була економічно обґрунтованою, була 7 тис. 200 грн", - зазначив прем'єр, додавши, що ринкова ціна на газ стимулюватиме роботу щодо поліпшення енергоефективності.
Гройсман також підкреслив, що незаможні громадяни не постраждають від підвищення тарифів на газ, адже система субсидій повинна захистити таких людей.
"Я вважаю, що ми повинні припинити цю несправедливість, ми повинні подбати про кожного громадянина України, якому сьогодні важко. І система субсидій буде настільки ефективною, що від цих змін ті, хто не мають сьогодні високого доходу, будуть захищені державою адресно. Звичайно ті, хто мають великі доходи, будуть оплачувати повну ціну за своє споживання. Хочу запевнити всіх, що той, хто потребуватиме додаткового соціального захисту від держави, його отримає", - сказав прем'єр.
Нагадаємо, що наразі ціна на газ для побутових споживачів встановлена ​​на рівні 7,2 грн за кубометр, при цьому існує так званий "соціальний тариф" на рівні 3,6 грн за кубометр для споживачів з індивідуальним опаленням, який діяв на 1200 кубометрів в період з 1 жовтня 2015 року по 31 березня 2016 року. Попередній склад уряду планував з 1 квітня знизити звичайний тариф з 7,2 грн за кубометр приблизно до 6,5 грн, але при цьому "соціальний" тариф збільшити з 3,6 грн до 5,5 грн.
Підвищення тарифу на газ є зобов'язанням України перед МВФ. Попередній Кабмін планував завершити його в 2017 році, але судячи із заяви прем'єра, ринковий тариф буде впроваджений вже цього року.
Раніше повідомлялося, що 25 квітня міністри прийняли рішення про скасування дії пільгових цін, а також про підвищення тарифів на газ для всіх споживачів, в тому числі і населення, до 100% рівня "паритетного з імпортною"- тобто фактично до рівня імпортної.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?