Грузія має намір відмовитися від російського газу - Каладзее
Категорія
Світ
Дата публікації

Грузія має намір відмовитися від російського газу - Каладзее

Грузія має намір відмовитися від російського газу - Каладзее
Джерело:  interfax.com.ua

Віце-прем'єр, міністр енергетики Грузії Каха Каладзе заявив, що згідно з договором з "Газпромом", країна зможе відмовитися від російського газу, так як отримані кошти від його транзиту до Вірменії дозволяють закуповувати газ у Азербайджану.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"До кінця поточного року весь необхідний обсяг природного газу буде отримано з Азрбайджану", - сказав колишній футболіст київського "Динамо", а зараз - міністр енергетики Грузії, коментуючи зміни, внесені Міненрего в прогнозний баланс газу на 2017 рік.

За його словами, у Грузії є можливість купувати газ як у Азербайджану, так і в Ірану. "На сьогоднішній день ми вирішили повністю завантажитися азербайджанським природним газом", - зазначив Каладзе.

Читайте також: «Газпром» злякався Кадирова-боржника: в мережі іронізують

Він додав, що після закінчення дворічного договору з "Газпромом" Грузія матиме більш тверді позиції, так як на той час буде побудовано газове сховище, що дасть можливість менше залежати від російського газу.

У січні-березні обсяг газу, отриманого Грузією з Росії, склав 100 млн куб. м., в тому числі в лютому було отримано 70 млн куб. м. Новий договір Грузії з "Газпром експортом" про умови транзиту газу до Вірменії передбачає перехід на грошову оплату вартості транзиту. Компанія гарантує оплату транспортування газу через територію Грузії в 2017-2018 рр. в обсязі 2-2,2 млрд куб. м в рік, а також поставку газу в Грузію "на гнучких умовах, за ціною на $ 30 за 1000 куб. м нижче, ніж в 2016 році", тобто за $ 185. При цьому не розголошується ціна самого транзиту, що є комерційною таємницею.

Згідно з угодою, в 2017 році "Газпром" оплатить транзит газу за змішаною системою - частково грошима і частково сировиною, а в 2018 році - тільки грошовими розрахунками. Цього року Грузія планує отримати 2,457 млрд куб. м газу, з них поставки з Азербайджану становитимуть 2,347 млрд (95,5%).

Як повідомляв ONLINE.UA, в ніч на 28 березня, о 23:00 за київським часом набув чинності безвізовий режим Євросоюзу для Грузії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?