Гучна операція проти ІДІЛ в Іраку: стало відомо про несподівану загрозу
Категорія
Світ
Дата публікації

Гучна операція проти ІДІЛ в Іраку: стало відомо про несподівану загрозу

Гучна операція проти ІДІЛ в Іраку: стало відомо про несподівану загрозу
Джерело:  online.ua

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос припускає, що після завершення спецоперації зі звільнення іракськими військовими Мосула частина підрозділів шиїтського ополчення може перейти на бік армії президента Сирії Башара Асада.
Про це Семиволос розповів в відеоблозі на ONLINE.UA.
"Говорячи про минулий тиждень, варто також згадати про наступ, який здійснюють іракські війська в напрямку Мосула. Тут ситуація розгортається успішно, але, за оцінками багатьох американських експертів, взагалі мосульска операція не виглядає такою успішною, як здається на перший погляд", - констатував він.
"Мова йде про те, що наступаючі війська - це переважно шиїти. Тоді як суніти, які перебувають в облозі або воюють на боці ІДІЛ, страждають потім, і досить серйозно, від шиїтів, які нібито звільняють їх від панування "Ісламської держави", - пояснив експерт.
За словами Семиволоса, почастішали конфлікти між сунітами і шиїтами, в тому числі вбивства і зґвалтування.
"За деякими даними, почастішали випадки масових зґвалтувань, вбивств шиїтами сунітів, що, власне, не заспокоює, а навпаки, більш загострює питання шиїтсько-суннітського протистояння на території Іраку", - сказав Семиволос.
Він також підкреслив, що після перемоги над ІДІЛ в Мосулі частина шиїтів прийдуть на допомогу Башару Асаду в Сирії.
"Більш того, частина підрозділів шиїтського ополчення, яке виникло як відповідь на наступ ІДІЛ на Багдад, обіцяє, що після закінчення мосульскої операції вони прийдуть на допомогу режиму Башара Асада і почнуть воювати проти повстанців в Сирії", - сказав експерт.
В результаті криваве протистояння в Сирії продовжиться.
"Таким чином, ситуація не виглядає заспокійливою, і очевидно, що іракський фронт, який поки залишається в основному за лаштунками нашої уваги, з огляду на переважну увагу на сирійському напрямі, може стати ще одним додатковим фактором. Це ополчення може стати ще одним додатковим фактором в тривалій сирійській трагедії", - резюмував Семиволос.


Повний текст блога  читайте на ONLINE.UA: В одной из войн Путина зреет громкая сенсация.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?