Гучний дипломатичний скандал в Швеції: російський дипломат втік з країни
Категорія
Світ
Дата публікації

Гучний дипломатичний скандал в Швеції: російський дипломат втік з країни

Гучний дипломатичний скандал в Швеції: російський дипломат втік з країни
Джерело:  online.ua

Російський дипломат покинув Швецію після арешту комп'ютерного фахівця, якого він нібито обробляв як шпигуна і з яким зустрівся в Стокгольмі три тижні тому, щоб здійснити акт шпигунства, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на AP.

Владу Швеції обурила затримка Москвою рішення повернути дипломата назад до Росії після того, як його побачили на зустрічі зі шведським комп'ютерним фахівцем у нічному клубі, де й відбувся арешт.

У розвідувальному звіті Європейської служби дипломат ідентифікований як Євгеній Умеренко, фахівець в області технологічного шпигунства. У звіті сказано, що раніше він виконував подібну шпигунську роль, коли був дипломатом у Німеччині. Анна Лундблад, прес-секретар шведського Міністерства закордонних справ, підтвердила в четвер, що Умеренко покинув країну, але сказала: "Ми не будемо обговорювати це питання більш детально".

"Після арешту комп'ютерного фахівця за підозрою в шпигунстві Швеція викликала посла Росії. Шведського фахівця з комп'ютерного моделювання та біофізики заарештувала 26 лютого служба безпеки Швеції SAPO, яка сказала, що російський спецслужбовець завербував шведа після того, як працював задля цього "протягом тривалого часу". Злочинна діяльність тривала, принаймні, з 2017 року", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше австрійські правоохоронці повідомили про ще одного російського шпигуна, який передавав Москві секретну інформацію. Прокуратура з протидії економічним злочинам та корупції вже рік веде справу стосовно контррозвідника.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?