Хакери РФ проводять кібератаки на мережі НАТО
Категорія
Світ
Дата публікації

Хакери РФ проводять кібератаки на мережі НАТО

Хакери РФ проводять кібератаки на мережі НАТО
Джерело:  online.ua

Аналітики Google з питань кібербезпеки повідомили про хакерську атаку на мережі НАТО та інших західних країн збоку хакерів, що базуються в РФ.

Джерело: звіт аналітиків Google

Російські хакери намагались проникнути у мережі НАТО

У кібератаці підозрують групу хакерів з РФ під назвою Coldriver або Callisto. Саме хакери з цього угруповання провидили кібератаки на інформаційні ресурси збройних сил одразу кількох країн Східної Європи, а також на Центр передового досвіду НАТО.

Ці кампанії були відправлені з використанням нещодавно створених облікових записів Gmail на облікові записи, відмінні від Google, тому ймовірність успіху цих кампаній невідома, - зазначають аналітики з Google у своєму звіті. 

У Google не виявили під час цих атак жодного скомпрометованого облікового запису Gmail.

Фото - Pixabay.com

Як повідомили в групі аналізу загроз про шкідливу кіберактивність, перед тим організація Coldriver (Calisto) "запустила кампанії з фішингу облікових даних, націлені на кілька країн-членів НАТО та аналітичні центри, що базуються в США, збройних сил балканської країни та оборонного підрядника, який базується в Україні".

Між тим представники Урядової команди реагування на надзвичайні події України CERT-UA повідомили про розсилку українським громадянам листів по електроній пошті із програмою, що викрадає паролі та файли з електроних носіїв.

Зловмисники поширюють електронні листи з темою "Нова програма для запису в журналі" серед громадян України та українських організацій.

При цьому текст електронного листа містить нібито повідомлення Міністерства освіти і науки України про "електронні навчальні журнали", а також посилання на "програму" і пароль на архів.

У разі відкриття архіву і запуску EXE-файлу, комп'ютер буде вражений шкідливою програмою, яка, за сукупністю ознак (попри деякі відмінності), класифікована як MarsStealer, - повідомляють представники Центру з аналізу кіберзагроз.

MarsStealer  - шкідлива програма-стіллер, розроблена з використанням мов програмування C/ASM. Основний функціонал - збір інформації про комп'ютер, викрадення аутентифікаційних даних з браузерів, плагінів крипто-гаманців, програм багатофакторної аутентифікації, викрадення файлів.

Крім того, програма також може завантажувати і запускати виконувані файли і робити знімка екрану.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?