Хірурги показали результати першої операції з пересадки обличчя та рук
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Хірурги показали результати першої операції з пересадки обличчя та рук

Хірурги показали результати першої операції з пересадки обличчя та рук
Джерело:  online.ua

Американець з Нью-Джерсі Джо Дімі став першою у світі людиною, якій успішно пересадили обличчя та кисті. Варто звернути увагу на те, що перед тим у світі проводили лише дві таких операції, однак кожна з них була невдалою. Окрім того, наголошується, що всього провели близько 50 пересадок обличчя та близько 100 трансплантацій рук, проте ще жодного разу не вдавалося успішно провести обидві трансплантації одночасно одному пацієнтові. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на видання  People.

За словами хірургів, операція з трансплантації може легко зійти нанівець, зокрема через інфекції, судинну недостатність після повторного з'єднання судин, або через відторгнення нового органу організмом пацієнта.

"Коли ми говорили про можливість зробити і руки, і обличчя, я мусив повідомити йому (Джо Дімі – ред.), що за всю історію це намагались зробити двічі й обидва випадки були невдалими, і насправді один із цих пацієнтів помер. Він розумів ризики, які були пов'язані з цим, і він знав, що це передова операція, яка не була успішною в минулому, але він найбільше вірив у всіх нас", – розповів доктор Едуардо Родрігес, який наважився провести цю унікальну трансплантацію.

Хірурги зазначають, що 2 роки тому Джо Дімі повертався пізно з роботи й заснув за кермом. Його машина перевернулася і загорілася. Хлопець прокинувся в лікарні майже через три місяці після аварії. За цей час йому зробили близько 20 реконструктивних операцій.


Джо Дімі до аварії / фото People

Хлопцю вдалося вижити, однак зі значними втратами – лікарям довелося ампутувати пальці, внаслідок сильних опіків він не мав губ, а повіки повністю зрослися. Хірурги звертають увагу на те,що їхній пацієнт отримав 80% опіків тіла. Донора вдалося знайти лише у серпні 2020 року. Операція тривала 23 години. Наразі Джо може самостійно харчуватися, мити руки та навіть грати в більярд.

Джо Дімі до та після операції / фото People

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Євген Колесников розповідав про переваги і перспективи застосування стовбурових клітин в сучасній хірургії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?