Хочемо, як у НАТО: ЗСУ зважилися на несподіване рішення
Категорія
Україна
Дата публікації

Хочемо, як у НАТО: ЗСУ зважилися на несподіване рішення

Хочемо, як у НАТО: ЗСУ зважилися на несподіване рішення
Джерело:  online.ua

Головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак поділився несподіваними новинами - він заявив, що до парламенту вже подано законопроєкт про реформу генеральських звань, в процесі якої у війську скоротиться 17 генеральських посад. Хомчак не приховує, що Україна намагається рівнятися на НАТО та продемонструвати Альянсу, що наша країна активно готується до вступу в блок. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт Міноборони.

Головнокомандувач ЗСУ нагадав усім, що в країнах Альянсу є однозірковий генерал (бригадний), двозірковий, тризірковий, чотиризірковий, або повний генерал.

"У більшості держав Альянсу, але не в усіх, двозірковий генерал – це генерал-майор, тризірковий генерал в іноземних колег – це генерал-лейтенант. Але, наприклад, Польща має національні особливості системи звань: Generał brygady, Generał dywizji, Generał broni, Generał і Marszałek Polski. Звання "маршал" є і в арміях Франції, Великої Британії", - наголосив Руслан Хомчак.

Він звернув увагу на те, що ЗСУ вже запропонували українським депутатам запровадити генеральські звання з національними особливостями, а саме: однозірковий, як у НАТО, бригадний генерал, двозірковий – генерал-хорунжий, тризірковий – генерал-поручник, і чотиризірковий-генерал. Хомчак поскаржився на те, що наразі не всі народні обранці до військових готові дослухатися, однак керівництво ЗСУ не збирається здаватися і продовжує переконувати ВРУ. Хомчак наголосив, що дана пропозиція базується як на нашій історичній спадщині, так і на світовій практиці.

"У багатьох країнах-партнерах є і національні найвищі військові звання (не за посадою), як, повторююсь, у Польщі, США й не лише. І ми теж подали пропозицію: за особливі військові заслуги перед Україною, присвоювати найвище генеральське звання – "генерал армії України". Бригадні генерали у нас будуть на тих посадах, на яких нині однозіркові генерали", - підкреслив Руслан Хомчак.

За його словами, дехто помилково вважає, що генеральське звання будуть присвоювати комбригам.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг терміново звернувся до України — він підкреслив, що міністри закордонних справ країн-членів Альянсу уже 2 квітня схвалять новий пакет допомоги для України та Грузії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?