Ходорковський про покарання для Путіна, кінець його режиму і питання Криму
Категорія
Світ
Дата публікації

Ходорковський про покарання для Путіна, кінець його режиму і питання Криму

Ходорковський про покарання для Путіна, кінець його режиму і питання Криму
Джерело:  The Daily Beast

Михайло Ходорковський - один з найпотужніших ворогів президента Росії Володимира Путіна, який перебуває у вигнанні. Росія, можливо, не готова до повернення екс-мільярдера, але його аргументи набувають все більшого поширення.
В інтерв'ю журналісту The Daily Beast Ганні Немцовій, переклад якого зробив ONLINE.UA, Ходорковський розповів про те, яким він бачить майбутнє Росії, і коли планує повернутися туди.
Недавній форум "Відкритої Росії", який в основному представляє мізки і гроші, що лежать в основі російської опозиції, пройшов в штаб-квартирі на Ганновер-сквер в Лондоні. І прогнози щодо майбутнього РФ, здавалося, ставали все більш похмурими з кожною хвилиною.
Два російських вчених, Олена Лук'янова з Московської вищої школи економіки та Володимир Пастухов з Оксфордського Коледжу святого Антонія, обмінялися спекулятивними міркуваннями про можливості Росії в один прекрасний день розвалитися. «Скільки ще протримається президент Володимир Путін?» - запитували учасники. І що стане з Росією після того, як він піде?
На задньому ряду досить нечисленної аудиторії спонсор фонду, вигнаний російський екс-олігарх Михайло Ходорковський - в рваних джинсах - був зайнятий читанням електронної книги. Тільки один раз господар заходу поверх окулярів кинув погляд на учасників заходу.
Господар власної маленької імперії на Ганноверській площі, Ходорковський провів роки в російських в'язницях і зовсім недавно був звинувачений Москвою у вбивстві мера Нафтоюганська Володимира Пєтухова в 1998 році.
У 2010 Путін сказав про Ходорковського: «У цієї людини кров на руках».
Він не збирається туди (в Росію - ред.) повертатися найближчим часом. Але у того, хто раніше був найбагатшою людиною в Росії, є довгострокова мета - пережити Путіна і підготувати своїх співвітчизників до серйозних реформ.
«Я планую повернутися в країну; я повернуся, як тільки режим починає розвалюватися, - сказав Ходорковський. - А зараз я роблю багато, все від мене залежне, щоб організувати його так, що, коли цей режим почне падати, колапс станеться інакше, щоб руйнівні помилки, вчинені на початку 90-х років (при розвалі СРСР, - ред.), не повторилися».
Саме хаос радянської імперії і економіки Росії 20 років тому відкрили двері для Путіна, його особливого порядку і національної гордості.
Останнє опитування, проведене "Левада-центром", показує, що Ходорковський, нехай і в вигнанні, є найвідомішим діячем опозиції в Росії: 45% росіян знають його ім'я. У тому ж процентному співвідношенні, 47% населення, підтримують рішення Путіна відпустити Ходорковського з в'язниці, де він провів 10 років за ухилення від сплати податків, шахрайство і розтрати.
Це десятиліття тюремного ув'язнення дало йому достатньо часу, щоб подумати про майбутнє Росії. І він відчуває, що може почекати ще 10 років, якщо потрібно буде. Члени його команди говорять про Ходорковського як про мислителя з великою витривалістю.
Здається дуже ймовірним, що Путін, з його нинішнім рівнем підтримки і відсутністю внутрішньої конкуренції, легко переможе на виборах в 2018 році, щоб бути президентом ще впродовж шести років, до 2024 року На той час Ходорковському буде 60 років, а Путіну - 72.
Але затримки і невизначеність не турбують самого Ходорковського.
«Я думаю, що є шанс, що його система завалиться раніше, ніж через 10 років, - каже він. - Це дуже нестабільна ситуація, коло Путіна починає думати, що залишиться після нього? Модель, яку він будує зараз, не може довго прожити - через 10 років у нього буде криза лояльності, коли він буде старше 70 років, а його чиновникам - лише 40 років», - каже він.
Перебуваючи у в'язниці, Ходорковський публікував вдумливі статті в незалежних виданнях, даючи тисячам своїх співвітчизників в найвіддаленіших куточках країни надію, що він змінить їхнє життя на краще.
Ці очікування продовжують штовхати його до змін, сказав мільйонер, незважаючи на те, що він знає, що він може бути уразливий, даючи більше обіцянок, ніж він зараз може виконати.
«Як тільки людина починає щось робити, то, як мінімум, половина людей, які цього чекали, починають демонструвати своє невдоволення тим, що він робить», - сказав Ходорковський.
Його передчуття щодо державної підтримки було правильним. Зараз росіяни не бачать в ньому майбутнього президента. Навіть найбільш відкриті лідери російського громадянського суспільства відчули розчарування в словах і діях Ходорковського протягом останніх двох років. Його організацію «Відкрита Росія», за рідкісними винятками, звинувачують в жадібності, цинічності і зароблянні грошей на колишньому олігархові.
«Мене перестало цікавити, що робить Ходорковський і, особливо, його співробітники; вони ще більше не приносять користі для Росії, ніж депутати в Думі, - сказав Антон Красовський, лідер громадської організації по боротьбі зі СНІДом Stop AIDS. - На жаль, я думав, що він буде нашим проривом, але виявилося, що його фонд не має великого значення - це велике розчарування».
Активіст Russia Behind Bars Ольга Романенко вважає, що Ходорковський розумніший за Путіна, але «такий же імперіаліст з дуже радянським мисленням».
Для чеченського громадянського суспільства позиція Ходорковського з питання про незалежність республік Північного Кавказу від Росії неприйнятна. Чеченський правозахисник Раїса Борщігова сказала The Daily Beast, що колись вона була його великим шанувальником і читала все листування Ходорковського з в'язниці з росіянами.
«Я вважала його російським Манделою, але він уклав угоду з Путіним, щоб вийти з в'язниці, а потім сказав, що буде боротися проти нас, чеченців, в разі необхідності - він нічим не відрізняється від Путіна, який бомбить мирних жителів Чечні», - додала Борщігова.
Ходорковський більше не в списку найбагатших людей світу. Його багатство колись оцінювалося в $15 млрд. Згідно з останнім аналізом Forbes, зараз стан «звичайного мультимільйонера» становить близько $100-250 млн.
Він сказав, що не хоче помсти за роки, які він провів у в'язниці, а не зі своїми чотирма дітьми, через Кремль. Замість цього він висловив жаль з приводу образливого тиску Кремля на громадянське суспільство в цілому. Почувши останні новини про побиття російських і скандинавських журналістів біля Чечні, Ходорковський закрив очі і повторив кілька разів: «Це катастрофа».
Ходорковський звертається до часу, коли його нафтова компанія ЮКОС і інші успішні російські компанії накачали мільярдами доларів російську економіку - досить для відновлення інфраструктури країни.
«Найбільше мені шкода, що ще в 2003 році, замість того, щоб вибрати прозору індустріалізацію російської економіки і її вестернізацію, Путін злякався і вибрав свою власну незмінну владу з корупцією, імперіалістичний капіталізм, монополізований капіталізм».
«Ми дали країні від 2 до 3 трильйонів доларів. Куди вони їх витратили? Замість того, щоб створити хоча б 10 міцно розвинених міст - вони не закінчили Пітер, Краснодар, Єкатеринбург - вони спустили гроші в унітаз».
У його головному офісі на Ганноверській площі критики Путіна створили нові механізми, щоб кинути виклик нинішнім лідерам Росії.
«Цей режим зробив багато поганих речей; муситиме бути судовий розгляд з наданням всіх доказів, - сказав він. - Я проти гонінь. У нашій історії їх було достатньо. Але незалежний суд повинен з'ясувати, чи особисто  Путін віддав наказ убити Литвиненка чи ні, особисто він віддав наказ стріляти в мирних людей в Україні».
«Перекроювання внутрішніх кордонів можна обговорювати пізніше, питання Криму та Північного Кавказу можна було б обговорити пізніше», - додав він.
Часом Ходорковський говорив своїм звичайним самовпевненим тоном топ-менеджера, як ніби він все ще був відповідальний за рішення важливих питань в Росії.
«У нас будуть проблеми з людьми, які дійсно вчинили злочини, їх тисячі, - сказав він. - Ми не змогли б їх усіх помістити на лаву підсудних, тому ми запропонували б їм можливість підписати акт амністії, який передбачає умови позбавлення їх права займати державні посади і зобов'язує повернути все майно».
Як змінити російське суспільство з апатичного в соціально усвідомлене, від стану приймаючого незаконні інститути і правила до такого, що вимагає дотримання своїх прав? Це зараз улюблена тема Ходорковського: змусити росіян повірити, що вони керують країною.
«Моєю ключовою ідеєю є те, що ми зруйнуємо уявлення людей, що держава їх контролює, - висунув він пропозицію. - Ми повинні взяти на себе дохід від природних ресурсів і дати його людям, від індивідуальних пенсійних рахунків, як вони це роблять це в Норвегії».
Всі, як у Росії, так і на Заході, очікують, що рано чи пізно буде і в Москві свій Вацлав Гавел (перший президент Чехії - Ред.) - тихий голос розуму і світу, з яким Захід знайде спільну мову.
Звертаючись зі свого офісу в Лондоні і подорожуючи по міжнародних конференціях, Ходорковський пояснює європейським і американським політикам, тим, хто ще сумнівається, що їм ніколи не вдасться домовитися з Путіним, тому що у нього «поліцейський менталітет».
З натяком на хвастощі і знущання з кандидата в президенти США Дональда Трампа, Ходорковський сказав: «Навіть якщо хтось на кшталт Трампа зможе домовитися з Путіним, щось піде не так».
Інтерпретація Путіна Заходу - це ще одна роль, в якій бачить себе Михайло Ходорковський, поки він терпляче, але наполегливо, очікує коли Путін втратить свою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?