Хорватію сколихнули ще три землетруси. Сейсмологи попереджають про нові потужні поштовхи
Категорія
Події
Дата публікації

Хорватію сколихнули ще три землетруси. Сейсмологи попереджають про нові потужні поштовхи

Хорватію сколихнули ще три землетруси. Сейсмологи попереджають про нові потужні поштовхи
Джерело:  online.ua

30 грудня Хорватію сколихнули три нових землетруси. Потужність землетрусів склала 4,7, 4,8 і 3,9 бала за шкалою Ріхтера. Епіцентр землетрусів знаходився в 12 км на північний захід від Сисака і заліг на глибині 8 км - його відчули жителі Петрині, яка напередодні найбільшиме постраждала від стихійного лиха, а також Загреба, Великої Гориці і Карловаца. В результаті землетрусів, які з учорашнього дня відбуваються в Хорватії, загинули вже 7 людей, серед них - 12-річна дівчинка. Сейсмологи попереджають, що за сьогоднішніми землетрусами послідує велика серія інших підземних поштовхів, які будуть сильнішими. Очевидці публікують в мережі моторошні фото і відео наслідків землетрусів в Хорватії. На кадрах видно, що майже половина міста Петриня зруйнована. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на хорватські ЗМІ.

За оцінками геологічних служб, землетруси в Хорватії 29-30 грудня стали найсильнішими з моменту появи сучасних методів вимірювання сейсмічних поштовхів.

"Сьогодні вранці о 6:15 нас вразив третій, якщо не четвертий землетрус - коротше, але сильніше. Все, що ще не впало, падає з руїн Петрині", - повідомив мер Петрині Даринко Думбович.

Хорватська гірська рятувальна служба повідомила, що рятувальники з усієї країни прибули в Петриню для допомоги в пошуково-рятувальних заходах. Відзначається, що постраждало багато людей, а медичні установи намагаються впоратися з потоком жертв землетрусів, які масово надходять з переломами і струсом головного мозку.

Важливо відзначити, що хорватські землетруси відчули не тільки жителі столиці Хорватії, але і жителі Німеччини, Боснії і Герцеговини, Угорщини, Італії, Чорногорії, Румунії, Словаччини, Сербії та Австрії. Також відомо, що в результаті землетрусу незначно була пошкоджена будівля посольства України. За останніми даними МЗС, українці в Хорватії не постраждали. Посольство також написало в Facebook рекомендації українцям, які перебувають в Хорватії. Громадян України закликали стежити за місцевими новинами, бути обережними і намагатися не панікувати. У разі повторного поштовху українцям рекомендували невідкладно покинути будівлі і не користуватися ліфтом.

"Ось телефон посольства на випадок надзвичайних ситуацій - +385916051010", - йдеться в повідомленні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що останній раз Хорватію сколихнули потужні землетруси в березні. В результаті землетрусів впала частина верхівки південної вежі центрального собору столиці Хорватії. Жителі деяких районів міста залишилися без електрики і води, але обійшлося без жертв.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?