Хто насправді стоїть за терактом в Анкарі - аналіз приватної розвідки США
Категорія
Події
Дата публікації

Хто насправді стоїть за терактом в Анкарі - аналіз приватної розвідки США

Хто насправді стоїть за терактом в Анкарі - аналіз приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

Згідно із заявою офісу губернатора Анкари, щонайменше 27 осіб було вбито в результаті вибуху 13 березня в центральному районі турецької столиці (за останніми даними, кількість загиблих збільшилася до 37 - Ред.). Ця атака дуже схожа на ту, що сталася в середині лютого, коли загинуло 28 осіб.

Приватна розвідувальна американська служба Stratfor провела аналіз теракту, що стався в Анкарі вчора, 13 березня, і висловила припущення про те, хто і чому може стояти за нападом. Повний звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.
Останній напад, згідно з інформацією приватного турецького каналу NTV, відбувся о 18:35 за місцевим часом і був скоєний за допомогою машини з саморобним вибуховим пристроєм. Влада впровадила режим інформаційної блокади на освітлення всього, пов'язаного з вибухом незадовго після події. І поки офіційна провина не покладена ні на кого, а відповідальність за теракт ніхто не взяв, підозра, звичайно, падає на кілька курдських угрупувань, що борються проти турецької держави - як на території країни, так і в сусідній Сирії.
Влада країни миттєво звинуватила партію сирійських курдів «Демократичний союз» і їх бойовиків, загони народної самооборони (YPG), в організації лютневого теракту з військовим транспортом. YPG - це курдська фракція, яка працює спільно з США проти Ісламської держави в Сирії, але в Туреччині вважається союзником Робочої партії Курдистану (РПК) - військового угруповання всередині країни, яка хоче незалежності і автономії на південному сході Туреччини. І хоча Сполучені Штати вважають РПК терористичним угрупованням, «Демократичний союз» вони таким не вважають. Різні політичні погляди є причиною зростаючої напруги між США і Туреччиною.
Утім, відколена від РПК фракція «Соколи свободи Курдистану» (TAK) згодом узяла на себе відповідальність за лютневий теракт - заява, яку Stratfor вважає правдивою. Крім того, останній вибух вказує на аналогічні методи і тактику,позаяк перші доповіді свідчать, що метою в нападі 13 березня знову був військовий транспорт.
За січневий напад на групу туристів у Стамбулі, коли в результаті атаки терориста-смертника загинуло 10 чоловік, вважається відповідальною Ісламська держава. Ще одним угрупованням з історією терористичних актів в Туреччині є революційна марксистська Народно-визвольна партія-фронт. Проте жодна з цих організацій не здатна на напад такого обсягу і масштабу, як те, що сталося в Анкарі.
З огляду на наступ військових проти РПК в Туреччині і на півночі Іраку, а також проти YPG на півночі Сирії, у курдських бойовиків є стимул, щоб організувати такі атаки. Атака 13 березня передбачає - але не підтверджує - курдський зв'язок, зокрема тому, що військові конвої є частими об'єктами серед бойовиків РПК в Туреччині.
Насильство посилилося з моменту припинення вогню між урядом і РПК в липні. Курдські бойовики атакували турецькі сили безпеки, в той час як турецька армія тримає в облозі міста, де переважають курди і обстрілюють курдських бойовиків на півночі Сирії.
12 березня турецький уряд оголосив комендантську годину в районі Нусайбін Мардін і районі Юксекова провінції Хаккарі в рамках наступу на РПК. Згідно з офіційною заявою, заходи були застосовані "в зв'язку з ескалацією терористичної активності в регіоні" і з метою забезпечення безпеки громадян. Також 12 березня турецькі військові оголосили, що в перший раз за майже місяць минулого тижня повітряні сили обстріляли цілі РПК на півночі Іраку, в результаті чого загинули 67 бойовиків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?